Geen Olympische Spelen voor Isabella van Toorn, ze zegt Nederlands waterpoloteam vaarwel

Foto: Isabella van Toorn

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Isabella van Toorn maakt niet langer deel uit van het Nederlands waterpoloteam. De 23-jarige speelster uit Hazerswoude-Rijndijk heeft aan bondscoach Arno Havenga laten weten de afronding van haar studie te verkiezen boven het fulltime programma met Oranje op weg naar de Olympische Spelen van Tokyo (Japan) in 2020.

'Na het missen van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in Brazilië ben ik begonnen aan een HBO-studie Verpleegkunde in Utrecht. Ik heb dit drie jaar lang gecombineerd met de trainingen van het nationale team in Zeist, maar met het einddoel van beide trajecten in zicht lukt dat niet meer', licht Van Toorn haar besluit toe.

Kans op olympische selectie steeds kleiner

'Na enkele gesprekken met de bondscoach heb ik besloten dat ik komend jaar beter alles op alles kan zetten om af te studeren. Mijn kansen om met Oranje de Spelen te halen, zijn in mijn ogen steeds kleiner geworden. Ik heb al die tijd gedroomd van Tokyo, maar ik ben ook realistisch en weet dat ik nog een hele rits speelsters voor me heb die de afgelopen jaren bij de grote toernooien ook steeds de voorkeur hebben gekregen, aldus Van Toorn.

Isabella van Toorn, die wel blijft waterpoloën in de eredivisie voor haar club Widex/GZC Donk uit Gouda, won zilver met het Nederlands team op de wereldkampioenschappen in 2015 en de Europese kampioenschappen in 2016. Ze ontving er de sportpenning van de gemeente Alphen aan den Rijn voor. Op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in 2016 liep Nederland kwalificatie voor de Olympische Spelen op desastreuze wijze mis.

Door de ontwikkeling van andere waterpolosters kreeg Van Toorn steeds minder vaak de voorkeur van de bondscoach. De voorbije eindtoernooien werd Van Toorn gepasseerd door de bondscoach. 'Ik snap de afweging die Isabella heeft gemaakt en heb begrip voor haar keuze', reageert bondscoach Arno Havenga. 'Op weg naar de Spelen heb je 100 procent focus nodig. Isabella heeft altijd keihard gewerkt om het maximale uit haar mogelijkheden te halen. Met die instelling heeft ze veel bereikt.'