Geen stoomboot en mensenmassa bij intochten Sinterklaas, kleine kans rondrit

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Dit jaar geen traditionele sinterklaasintochten in de gemeente Alphen aan den Rijn met een stoomboot die aanmeert en pleinen vol mensen die de goedheiligman toezingen. Dat besluit heeft burgemeester Liesbeth Spies (CDA) genomen. Het coronavirus gooit ook voor Sinterklaas roet in het eten.

'Sinterklaas komt. Dat is het allerbelangrijkste voor de kinderen. Maar hoe hij zijn entree maakt, dat is nog een geheimpje', zegt Spies. Aankomende dinsdag voert de burgemeester overleg met de sinterklaascomités over de intochten in alle dorpskernen van de gemeente Alphen aan den Rijn over wat kan en niet kan.

'Op dit moment kan er geen vergunning verleend worden voor een buitenevenement waar meer dan veertig volwassenen bij zijn', is Spies helder. En een rondrit? 'Dat vind ik lastig. Daar komen waarschijnlijk heel veel mensen op af.'

Regionale afspraken over Sinterklaas

Daarnaast wil burgemeester Spies afspraken maken met omliggende gemeenten. Op die manier wil Spies voorkomen dat als er - bijvoorbeeld - in Alphen geen intocht is, dat mensen massaal naar Koudekerk aan den Rijn, Kaag en Braassem of Nieuwkoop gaan als Sinterklaas daar wel publiekelijk arriveert.