Geen vuurwerkvrije zones in Alphen tijdens jaarwisseling

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er is geen aanleiding om vuurwerkvrije zones in te stellen in de gemeente Alphen aan den Rijn tijdens de jaarwisseling. Dat oordeelt burgemeester Liesbeth Spies (CDA). En dus komen die vuurwerkvrije zones er ook niet. Mocht er alsnog aanleiding ontstaan voor vuurwerkvrije zones, is het instellen daarvan alsnog een optie voor Spies.

In 'Aanpak vuurwerkoverlast 2019-2022' staat beschreven op welke wijze vuurwerkoverlast rond de jaarwisseling de komende jaren zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Als extra aandachtspunten heeft Spies het uitvoeren van gebiedsgerichte controles, per wijk in kaart brengen wat specifieke 'piek-locaties' en het streven naar de aanwezigheid van jongerenwerkers en wijkagenten in bepaalde wijken van Alphen in de avonduren.

De burgemeester had gehoopt dat er een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zou komen. Maar dat wil de minister niet. Spies gaf in juni aan dat een verbod in haar ogen alleen zin heeft als het een landelijk verbod is. Toch wilde ze overwegen of Alphen individuele maatregelen kon treffen, maar daar ziet ze van af. De Alphense gemeenteraad vroeg bijvoorbeeld of Alphen een lokaal verkoopverbod kon instellen, maar dat is volgens Spies niet mogelijk.

Lees ook: Burgemeester Spies zwaar teleurgesteld: geen verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen