Gemeente Alphen aan den Rijn scoort onvoldoende in elektriciteitsonderzoek

Foto: Ulleo

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De productie van eigen stroom, het elektrisch verwarmen en het elektrisch rijden: in de gemeente Alphen aan den Rijn gebeurt dit onvoldoende. De gemeente scoort namelijk een 3,9 op de schaal van één tot tien in de zogenoemde Eco-Electric Index (EEC).

De Eco-Electric Index (EEC) is een initiatief van duurzaamheidsplatform Slimster. Om tot de uiteindelijke index te komen, wordt gebruikgemaakt van een berekening: hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden voorkomt met de investering in zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto. Deze drie componenten komen samen niet tot de 100 procent. De elektrische auto weegt daarom voor 25 procent mee in de uiteindelijke berekening van de index. De zonnepanelen en de warmtepomp hebben beide een aandeel van 37,5 procent.  

In de gemeente Alphen aan den Rijn heeft 34,7 procent van alle huishoudens zonnepanelen. De elektrische auto en de warmtepomp zijn iets minder vertegenwoordigd, met respectievelijk 3,2 en 3 procent.

Hogere scores buurgemeenten

Een onvoldoende van 3,9 lijkt zeker gelet andere gemeenten in Nederland wellicht niet zo heel erg, maar de buurgemeenten van Alphen aan den Rijn doen het wat dat betreft een stukje beter. Zo scoort Kaag en Braassem voldoende met een 5,1. Nieuwkoop komt er iets beter vanaf met een 4,2 en Waddinxveen komt met een 4,9 net aan tekort voor een voldoende.

In het najaar van 2023 scoorde de gemeente Alphen nog boven het landelijk gemiddelde in de Duurzaamheidsindex. In beide indexen wordt gekeken naar andere factoren. In de Duurzaamheidsindex draait het minder om het gebruik van elektriciteit in verband met de duurzaamheid. Zo zijn de hoeveelheid versteende tuinen en het aantal aanvragen van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) een belangrijke maatstaf in de Duurzaamheidsindex.

Lees ook: Gemeente Alphen aan den Rijn scoort boven landelijk gemiddelde Duurzaamheidsindex