Gemeente Alphen aan den Rijn stuurt strooiwagens op pad vanwege kans op gladheid en dichte mist

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – In meerdere gemeenten werd woensdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag preventief zout gestrooid in verband met gladheid. Ook in Alphen aan den Rijn zijn er strooiwagens de weg opgegaan vanwege de vochtige lucht en de lage temperaturen in het westen van Zuid-Holland.

In Nederland gold woensdagavond in het hele land code geel om dichte mist, kans op gladheid of allebei. De weerswaarschuwing duurt tot donderdagochtend. Weggebruikers moeten echter ook op donderdagochtend nog oppassen.

Strooiwagens beginnen vroeg in de avond

Gemeente Alphen aan den Rijn gaf woensdag aan al om 19.00 uur te zijn begonnen met strooien. 'Na middernacht, zo verwachten we, vriezen de natte weggedeeltes op en kan het glad worden', schreef de gemeente op X.

Ook op provinciale wegen en snelwegen werd preventief gestrooid. Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor de meeste snelwegen in Nederland, had woensdag rond 21.00 uur in twee uur tijd al meer dan één miljoen kilo zout gestrooid over bijna 15.000 kilometer aan wegen.

Tweede keer deze week

Dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag strooide Rijkswaterstaat ook al veel: toen werd zo'n twee miljoen zout over de wegen verspreid. In totaal heeft de wegbeheerder sinds het begin van het 'strooiseizoen' op 1 oktober ruim 4,2 miljoen zout gestrooid, waarvan de grootste hoeveelheid dus deze week op het wegdek terechtkwam.