Gemeente Alphen gaat verhuizing uitvaartcentrum Nassaustraat overwegen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is niet uitgesloten dat het recent geopende rouwcentrum van Kamsteeg & Kramer Uitvaartzorg in de Nassaustraat in Alphen aan den Rijn gaat verhuizen. Het verweer van omwonenden is dermate groot, dat wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) in gesprek gaat met buurtbewoners en de ondernemer. Hij sluit een verhuizing niet uit.

Het uitvaartcentrum is eerder dit jaar vertrokken uit de Ambonstraat omdat op die locatie woningen gebouwd gaan worden. Samen met de ondernemers heeft de gemeente Alphen meerdere locaties onderzocht. De verhuizing naar de Nassaustraat past binnen het bestemmingsplan. Dat betekent dat de ondernemer bij een eventuele verhuizing schadeloos gesteld moet worden.

'Kinderen worden heel erg verdrietig'

'De plek is totaal ongeschikt voor een rouwcentrum. Kamsteeg & Kramer Uitvaartzorg heeft allerlei beloftes gedaan tijdens een informatieavond (de informatieavond was op initiatief van de ondernemer georganiseerd nadat de overeenkomst was getekend, red.), maar is niet een belofte nagekomen. De directie schoffeert op die manier de buurt', vindt een van de omwonenden.

Een andere buurtbewoner: 'Past een uitvaartcentrum in een woonerf? In mijn ogen niet. Er wonen hier heel jonge kinderen en zij worden vaak geconfronteerd met lijkwagens en lijkkisten. De kinderen worden erg verdrietig omdat ze zien hoe vaak er mensen dood gaan. Daarnaast worden spelende kinderen uit de buurt erop aangesproken als ze teveel herrie maken.'

Omwonenden waren donderdagavond in grote getale naar de commissievergadering gekomen. Bewoners, de ondernemers, raadsleden en de verantwoordelijk wethouder gingen met elkaar in gesprek en in debat over de problemen.

'Wij willen hier heel graag blijven', antwoordde Henk Verhoeve namens de directie van Kamsteeg & Kramer. 'Ik probeer op gepaste wijze om te gaan met de klachten van omwonenden.' Ook wordt geklaagd over parkeeroverlast. Als grote groepen het uitvaartcentrum bezoeken, wordt geparkeerd in de nabijgelegen Ambonstraat, meldt Verhoeve.

Indringend gesprek over oplossing

'De gemeente had nooit toestemming mogen geven om een rouwcentrum te starten in deze kinderrijke buurt', vindt SP-raadslid Harre van der Nat. Hij wil dat Van As met een oplossing komt voor zowel de buurt áls de ondernemer. Andere politieke partijen vinden dat ook. Ze willen dat bestemmingsplannen minder ruim opgesteld gaan worden, zodat een rouwcentrum zich een volgende keer niet zomaar in een woonwijk kan vestigen. Ook had het college van burgemeester en wethouders voordat het contract met het uitvaartcentrum werd gesloten, actief met de buurt moeten communiceren en een informatiebijeenkomst moeten organiseren.

'Ik ben van te voren niet geïnformeerd dat Kamsteeg & Kramer naar deze locatie ging verhuizen. Vind ik het een goede plek? Nee. Maar we hebben vanwege het bestemmingsplan geen weigeringsgrond om dit uitvaartcentrum te weren', aldus Van As. 'Samen met de ondernemers en de bewoners ga ik in gesprek over een structurele oplossing. Wellicht moet het uitvaartcentrum naar een andere plek', sprak Van As. Er moet een oplossing komen waar zowel de ondernemers als de buurtbewoners zich in kunnen vinden. Van As benadrukt dat de ondernemers juridisch in hun recht staan. Aan het einde van de zomervakantie volgen de eerste gesprekken.