Gemeente wil gelijke monniken, gelijke kappen voor terrassen

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De terrassen van horecagelegenheden aan de Lage Zijde in Alphen aan den Rijn (omgeving Thorbeckeplein) mogen in de toekomst mogelijk tot net zo laat openblijven als de terrassen van restaurants en cafés aan de Hoge Zijde (omgeving Rijnplein en Julianastraat).

Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat de terrastijden in het Alphense centrum gelijk worden getrokken en burgemeester Liesbeth Spies (CDA) neemt de motie, die haar daartoe opdraagt, over. Zodra de coronamaatregelen het toelaten wordt in de loop van 2021 in eerste instantie een proef georganiseerd. Als de bevindingen positief zijn, wordt het permanent toegestaan.

Op dit moment moeten de terrassen aan het Thorbeckeplein om 23.00 uur dicht terwijl hun collega-ondernemers aan de Hoge Zijde de klanten tot 00.30 uur buiten mogen laten zitten. Dat vindt de gemeenteraad oneerlijk. Volgens Spies is dat historisch zo ontstaan.

Ook buiten Alphens stadshart

'Afgelopen zomer hebben horecaondernemers bij ons aangeklopt over de verschillende tijden. Als je simpel gaat nadenken, is dat gek. Alleen de Oude Rijn zit ertussen en wij maken onderscheid tussen twee zijdes. Dat doen wij op geen enkel vlak als het gaat om gemeentebeleid in het centrum', motiveert raadslid Evon Zevenbergen (Nieuw Elan). Met Nieuw Elan als initiatiefnemer werd de motie mede door VVD, GroenLinks, PvdA en RijnGouweLokaal ingediend.

Als het aan het CDA ligt worden de terrassentijden gelijkgetrokken voor heel de gemeente, dus ook voor de horecagelegenheden buiten het centrum en de kroegen in de verschillende dorpskernen. Ook dat gaat in de proef meegenomen worden, heeft Spies toegezegd. 'Ik vind het sympathiek idee, maar je hebt wel te maken met verschillende situaties. Bij Wet 'n Wild heeft bijna niemand er last van, maar Hendrick's Pub zit middenin een woonwijk', stelt Zevenbergen.

Het is nog niet bekend hoe lang de proef gaat duren. De pilot wordt volgend najaar geëvalueerd door de gemeenteraad.

Hieronder is het radio-interview met raadslid Evon Zevenbergen (Nieuw Elan) te beluisteren.