Gemeente wil Salvatorikerk niet aanwijzen als monument, sloop gaat door

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het college van burgemeester en wethouders wil de Salvatorikerk in Alphen aan den Rijn niet aanwijzen als beschermd gemeentelijk monument. Als dat zou gebeuren, kan de geplande sloop van de Salvatorikerk niet door gaan.

Ondanks dat de kerk, die stamt uit de Wederopbouwperiode, recht zou hebben op een monumentale status, vindt het gemeentebestuur de gewekte verwachtingen over de nieuwbouw van 27 zorgwoningen en 35 appartementen op die locatie belangrijker.

Uitvaartcentrum

'Het verzoek tot aanwijzing als monument dateert van recente datum. Daarentegen is de gemeente over de herontwikkeling van de locatie al bijna anderhalf jaar actief in gesprek', aldus het college. De kerk aan de Willem de Zwijgerlaan en het aangrenzende uitvaartcentrum van Kramer Uitvaartzorg (sindskort Kamsteeg & Kramer Uitvaartzorg, omdat de - inmiddels gepensioneerde - oprichter van Kramer zijn bedrijf heeft verkocht, red.) aan de Ambonstraat gaan tegen de vlakte.

'Er is zelfs een overeenkomst getekend over de voorwaarden waaronder de gemeente haar medewerking toezegt aan de nieuwe plannen', vervolgt het college. De grond is gekocht aan projectontwikkelaars Green en Bogor. 'Daarmee zijn verwachtingen gewekt bij de ontwikkelaar en de huidige eigenaar van de kerk. Ook zijn de financiële gevolgen voor ontwikkelaar en huidige eigenaar onevenredig nadelig ten opzichte van het maatschappelijke belang dat is gediend.'