Gemeenteraad beslist: burgemeester Spies hoeft geld niet alsnog aan gemeente te betalen

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) hoeft niet haar niet-afgedragen neveninkomsten alsnog af te staan aan de gemeentekas. Dat is zaterdagochtend besloten tijdens een extra gemeenteraadsvergadering. Dat de lokale gedragscode, waarin staat dat bestuurders al het geld moeten overmaken aan de gemeente Alphen, juridisch niet stand houdt, is daarvoor de belangrijkste reden. De lokale gedragscode gaat aangepast worden.

'Wie mij kent weet dat dit mij heel diep raakt', sprak burgemeester Liesbeth Spies (CDA), die herhaalde niet op de hoogte te zijn geweest van de lokale regel. De landelijke gemeentewet stelt dat Spies maximaal 14 procent van haar jaarinkomen mag bijverdienen. De rest moet ze afdragen aan de gemeente. Dat heeft Spies jaarlijks gedaan. 'Ik dank iedereen die de afgelopen dagen op wat voor manier dan ook vertrouwen in mij heeft uitgesproken. Ik spreek de hoop en de verwachting uit dat ik na vandaag ook met u als raad weer mag werken.'

'De gedragscode moet gewijzigd worden en wij kunnen de burgemeester niet verplichten om geld terug te betalen', zei Caroline Blom (ChristenUnie). Gert van den Ham (D66), Ernst-Jan Straver (PvdA), René Driesen (GroenLinks) spraken woorden van gelijke strekking. Hans van Kuijk (SGP) en André de Jeu (Nieuw Elan) haalden uit naar de media. 'Het is pijnlijk om te zien hoe de burgemeester in de media wordt afgeschilderd als iemand die zo veel mogelijk geld wil zien', aldus Van Kuijk.

Moreel appèl

Maar er klinken ook andere geluiden. VVD, SP en RijnGouweLokaal willen dat Spies wel betaalt. 'De overheid staat vooraan om geld terug te halen bij (bijstands)gezinnen die een afspraak niet goed gelezen hebben', vindt Iris van de Kolk (SP). 'Ik kende de gedragscode wel', stelt Ank de Groot (RijnGouweLokaal). 'De burgemeester moet moreel het juiste doen en zich houden aan de gedragscode', besluit Anouk Noordermeer (VVD).