Gemeenteraad niet akkoord met sluiting speellocaties, plan terug naar tekentafel

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) krijgt vooralsnog geen toestemming om 28 speeltuinen en -plekken te verwijderen in Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk. Ook geeft de gemeenteraad (nog) geen akkoord op het vernieuwen van ongeveer een derde van alle 311 speeltuinen in de gemeente Alphen.

Voordat een meerderheid van de raadsleden de seinen op groen zet, moet wethouder Schotanus beter onderbouwen waarom de bewuste speellocaties weg moeten en welke alternatieve speelplekken er in de omgeving terugkomen. En, voordat zo'n 100 speelplekken vernieuwd worden wil de gemeenteraad dat Schotanus eerst met de buurt bespreekt welke speeltoestellen er aangeschaft moeten worden.

Coalitiepartij CDA stemt tegen

'Wij moeten niet vanuit het gemeentehuis een plan opstellen om vervolgens tegen de inwoners te zeggen: hier is het', vindt raadslid Vanessa Scholtens (CDA) als het gaat om speeltuinen en speelattributen. Daar zouden juist bewoners zelf inspraak in moeten hebben. Omdat coalitiepartij CDA eerst ruggespraak met omwonenden wil voordat de politiek besluiten neemt, was er donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering geen meerderheid voor het speeltuinenplan van wethouder Schotanus.

Schotanus zegt op zijn beurt ook van plan te zijn geweest om kinderen eerst mee te laten denken over nieuwe speeltoestellen voordat speellocaties daadwerkelijk gesloten zouden worden. Met die mondelinge toezegging nam de gemeenteraad echter geen genoegen. Het werd zwart-op-wit gezet in een door VVD gearrangeerd amendement en pas eind dit jaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

Wethouder Schotanus krijgt tot de herfst de tijd om deze opdracht uit te voeren. 'We hebben in het verleden gebruik gemaakt van de speeltuinbouwer-app. Dan kunnen kinderen zelf een speelplek ontwikkelen met virtueel geld. Dan kunnen ze precies zien wat er mogelijk is en onmogelijk is', zegt Schotanus over de methode die hij wil gebruiken om kinderen erbij te betrekken. 'Ook de wettelijke vereisten zitten erbij. Als je een toestel op hoogte aanklikt, dan moet er een bepaalde valondergrond onder komen. En die zit er direct bij.'

Speeltuinen worden wel veilig gemaakt

De gemeenteraad heeft wel bijna 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld zodat wethouder Schotanus nu al noodzakelijk achterstallig en urgent vervangingsonderhoud kan uitvoeren. 'Met dat geld kan de wethouder de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen zodat de speeltuintjes wel kunnen blijven bestaan', aldus Anouk Noordermeer (VVD).

Van die 1,7 miljoen euro denkt Schotanus zo'n 1,4 miljoen uit te moeten geven aan nieuwe rubberen tegels die de val van kinderen breekt op het moment dat ze van een speeltoestel vallen. Eind vorig jaar werden uit het niets 31 onveilige speellocaties verwijderd door de gemeente Alphen.

Stemming gemeenteraad

Voor (16): Nieuw Elan (7), GroenLinks (4), D66 (3), Beter Alphen (1), SGP (1).

Tegen (19): VVD (5), CDA (6), PvdA (2), SP (2), ChristenUnie (2), RijnGouweLokaal (1), Dorpen en Wijken Belangen (1).

35 van de 39 raadsleden waren aanwezig.

Rectificatie: Studio Alphen heeft afgelopen donderdag ten onrechte bericht dat de gemeenteraad die avond had besloten dat de door wethouder Schotanus voorgestelde speellocaties daadwerkelijk weg mogen. De gemeenteraad stuurde het plan echter terug naar de tekentafel om het voorstel eind dit jaar een tweede kans te geven. Excuses voor deze onjuiste berichtgeving.