Gemeenteraad vraagt college b&w in Alphen om opheldering over hefbrug in Boskoop

Hefbrug Boskoop Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het college van burgemeester en wethouders in Alphen aan den Rijn moet provinciegedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) ter verantwoording roepen over het decennialang uitblijven van noodzakelijke reparaties aan de hefbrug in Boskoop. Dat vindt de lokale fractie van PvdA, die woensdag schriftelijke vragen heeft gesteld aan het gemeentebestuur naar aanleiding van het onderzoek van Studio Alphen-mediapartner Omroep West over de plotselinge hefbrugafsluiting op 10 oktober 2019.

'Deelt u de mening dat als de constructie en informatie juist is, dat de provincie al die jaren een groot risico heeft genomen met de hefbrug?', wil fractievoorzitter Ernst-Jan Straver weten. Ook vraagt Straver het college om de gemeenteraad volledig te informeren over de gang van zaken omtrent het onderzoek van de Eenheid Audit en Advies (EAA), dat in het tweede deel van mei is afgerond. 'Dit omdat willens en wetens de inwoners van Boskoop en gebruikers van de hefbrug van Boskoop jarenlang bloot zijn gesteld aan een veiligheidsrisico.'

Sinds 1990 zijn er gebreken aan de hefbrug. In 2012 kwam de provincie Zuid-Holland erachter dat de constructie niet voldeed aan het wettelijke minimale veiligheidsniveau, maar greep de provincie niet in. Op 10 oktober 2019 werd de hefbrug aan het begin van de avond plotseling afgesloten. Gedeputeerde Vermeulen nam die beslissing nadat Ingenieursbureau Rotterdam hem eerder dit dag tijdens een second opinion wijst op een zeven jaar oud rapport waaruit blijkt dat de hefbrug het kan begeven.

'Deze bestuurlijke dwaling kan niet zonder gevolgen blijven'

PvdA wil verder van het gemeentebestuur weten of ook de andere provinciale bruggen (de provincie Zuid-Holland is eigenaar van het overgrote deel van de bruggen in de gemeente Alphen aan den Rijn, red.) extra gecontroleerd gaan worden op veiligheid nu blijkt 'dat het verantwoordelijke bestuur, de provincie Zuid-Holland, op een onverantwoorde manier omspringt met de veiligheid en onderhoud van bruggen.'

Straver zegt verbijsterd te zijn over de conclusies van de reconstructie. 'Willens en wetens een risico laten bestaan zonder in te grijpen. Dit is een zware bestuurlijke dwaling die niet zonder gevolgen kan blijven', vindt de Boskoper. Wethouder Kees van Velzen (CDA), in de gemeente Alphen aan den Rijn verantwoordelijk voor Verkeer, Vervoer en Water, wil niet reageren op de publicatie van Omroep West.

Lees ook: Provincie wist al jaren van gebreken hefbrug in Boskoop, maar greep niet in