Gestolen urn teruggevonden op straat in Alphen: ‘Dolblij dat we hem weer hebben’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een klein grijs tasje van vilt, naast een paaltje bij het parkeerterrein aan de Paradijslaan in Alphen aan den Rijn. Ondanks dat er vaker onbeheerde spullen of lege tassen op straat staan, besluit een medewerker van Studio Alphen er vorige maand toch een blik in te werpen. In de tas blijkt een asbox te zitten, een kunststof bak met daarin de as van een overledene.

Een kwartier lang valt er geen spoor te bekennen van de rechtmatige eigenaar van de urn. Op de bak staat 'Crematorium Hoorn' vermeld, inclusief de naam, geboorte- en sterfdatum van de overledene. Na contact met het hoofdkantoor van het crematorium in Noord-Holland is besloten om de urn af te geven bij het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn. Daar verzekerde een medewerker dat de urn weer bij de rechtmatige eigenaar terecht zou komen.

Enkele dagen later wordt de medewerker van de lokale publieke omroep gebeld. De urn is weer op de juiste plek, nadat deze in Alphen aan den Rijn werd gestolen en achtergelaten op straat.

'Wie steelt er nou een urn?'

De beller is een vrouw uit Gouda en de nicht van de overledene. 'Mijn tante overleed in juni van dit jaar in Hoorn, daar heeft ook de uitvaart plaatsgevonden. Het crematorium daar heeft de as verstuurd naar het crematorium in Alphen aan den Rijn. Daar hebben mijn zus en ik de urn opgehaald met de fiets', legt de vrouw uit.

Even later deden de zussen wat boodschappen in het Alphense centrum. 'Ik laat, stom maar wel gedaan, mijn telefoon in de houder zitten van mijn fiets. Ook omdat ik het niet gewend ben om die te gebruiken als navigatiesysteem.' Bij terugkomst bij de fietsen bleek de telefoon weg te zijn, evenals de inhoud van de fietstassen: vier flessen water en de box met de as van de overleden tante.

'Wie steelt er nou een urn?', vraagt de vrouw zich in eerste instantie af. 'Maar die zat in een heel luxe tasje, dus een dief ziet dat niet gelijk.' Een omstander vertelde de vrouwen dat vier mannen de spullen hadden meegenomen. 'Jammer genoeg dat hij er niets van heeft gezegd, maar helaas. Misschien durfde hij dat niet.'

Dolblij

Even later belden de vrouwen naar het crematorium. 'Ik heb verteld wat er was gebeurd. Eigenlijk hadden we ook wel een soort schaamte: van jeetje, wat zou het crematorium zeggen?', aldus de vrouw. 'Maar aan de andere kant, wie steelt er je spullen? Ze moeten van je spullen afblijven.' Het crematorium kon toen al melden dat de asbox was afgeleverd bij het Alphense gemeentehuis. 'Die hebben we gelijk de volgende dag opgehaald op het gemeentehuis. We zijn dolblij dat we hem weer hebben.'

'Overigens hebben we op de terugweg nog wel een grapje gemaakt', sluit de vrouw af. 'Mijn tante was de laatste dertig jaar van haar leven vrijgezel. Toen zeiden we: "Nou ja, dan is ze toch nog ontvoerd door vier mannen". Daar moesten we een klein beetje om lachen, ook om van de schrik te bedaren.'