Gnephoek pijnpunt D66 en GroenLinks bij coalitie-onderhandelingen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Als D66 en GroenLinks worden uitgenodigd aan de onderhandelingstafel voor een nieuw college, zullen er hele pittige gesprekken gevoerd gaan worden over het belangrijkste thema tijdens deze verkiezingen: woningbouw in de polders rond de plaats Alphen aan den Rijn. D66, die nu in de coalitie zit, wil niet zoveel woningen gaan bouwen in de Gnephoek als mede coalitiegenoten CDA, Nieuw Elan en ChristenUnie willen of overwegen.

'Wij zeggen heel duidelijk nee tegen de Gnephoek', aldus lijsttrekker Inge Prins (D66). 'Er is een stukje dat bebouwd kan worden.' Prins doelt op de zuidrand bij onder meer het voormalige Bakkerij Visser-pand. 'Maar de versies die Nieuw Elan en ChristenUnie op tafel lijken te leggen, namelijk de Gnephoek (mogelijk) volbouwen met duizenden en duizenden woningen, dat gaan wij niet steunen. Dat is niet waar wij voor kiezen, ook niet bij coalitie-onderhandelingen', stelt Prins. Wat te doen als de coalitie dit doordrukt? 'Dan maken we er een vrije kwestie van of we doen niet mee.'

Gedoogpartner GroenLinks wil graag mee onderhandelen over een nieuwe coalitie. Tijdens het televisiedebat maandagavond in Theater Castellum antwoordde René Driesen bevestigend dat er wat GroenLinks betreft niet te onderhandelen valt over bouwen in de Gnephoek. Maar na afloop van het debat in het interview met Studio Alphen... 'Wij gaan er alles aan doen om niet te bouwen in de Gnephoek. Wij zien die noodzaak niet. Maar bij ons is niks een breekpunt.' De lijsttrekker belooft niet dat hij niet in een coalitie stapt die gaat bouwen in de Gnephoek.

'Wordt best moeilijk'

'Bouwen is ongelooflijk belangrijk. We moeten de onderhandelingen beginnen met praten over dit onderwerp. En als partijen zijn die daar niet in mee kunnen, dat is dan heel principieel maar ik ben dan benieuwd waar zij dan de Alphenaren laten wonen', reageert André de Jeu op de standpunten van D66 en GroenLinks. Ook met PvdA, SP en Beter Alphen valt niet te onderhandelen over bouwen in de polder, zeiden zij tijdens het televisiedebat.

De Jeu gaat vermoedelijk met zijn Nieuw Elan mede het motorblok vormen tijdens de coalitie-onderhandelingen. 'Ik ben benieuwd of ze dit volhouden als we gaan onderhandelen. Ik ben zeker bereid om daar naar te luisteren, maar voorlopig zeggen ze niet bouwen en dat is niet onze oplossen', aldus De Jeu. 'We gaan er over onderhandelen, maar als ze er zo standvast in blijven zitten, wordt dat best moeilijk.'