Goed nieuws voor fans van Alphense marketentster: de koek krijgt een bonbon

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphenaren die geen genoeg kunnen krijgen van marketentsters kunnen nu hun hart ophalen met een nieuwe traktatie. Van de koek, die doorgaans alleen tijdens en rond de Alphense Jaarmarkt wordt verkocht, is een bonbon gemaakt.

Sinds deze week ligt de Alphense Bal in de schappen bij Boekhandel Haasbeek aan de Sint Jorisstraat in Alphen aan den Rijn. Het is een handgemaakte bonbonbal met de smaak van de bekende Alphense koek. 'Je proeft een frisse framboos in combinatie met de marsepein in deze Alphense traktatie', zegt Carl Schipper van CARLZ. Het bedrijf is door de boekhandel gevraagd om de bonbon te ontwikkelen.

In 1977 werd de marketentster bedacht door bakker Koos de Graaf, die het recept deelde met andere bakkers in Alphen aan den Rijn. De koek bestaat uit een koekbodem met daarop amandelspijs, frambozenbessenmousse en een spritskoek. 'Het gebruik van marsepein, uiteraard ook op basis van amandelspijs, is inderdaad een kleine twist in het recept. Dat doen wij om de smaak en de bite van de bonbon ten goede te laten komen', legt Schipper uit.

Lees ook: Marketentsters tijdens de jaarmarkt: ‘We zijn de enigen in Nederland die het recept kennen’