Gold Cup-avontuur hockeymannen blijft beperkt tot één wedstrijd

ALPHEN AAN DEN RIJN - De hockeymannen van Alphen zijn er donderdagavond niet in geslaagd om voor een stunt te zorgen en de tweede ronde van de Gold Cup te bereiken. In het bekertoernooi waar ook alle topclubs aan deelnemen, verloor 'HCA' op eigen veld van het één niveau hoger spelende Leiden: 1-3.

'Leiden is een topteam uit de overgangsklasse. Wij hebben het spel mogen bepalen, daar ben ik trots op', blikt assistent-trainer Blake Cuckow terug. Cuckow nam de honneurs waar namens hoofdcoach Robbert Groeneveld, die vanwege de coronarichtlijnen uit voorzorg thuisbleef. Dat gold ook voor twee spelers. Ondanks het goede spel, verloor Alphen. 'Zij scoren uit drie strafcorners. Dat is het verschil tussen de klasses waarin wij spelen', duidt aanvoerder Bob van Rongen de oorzaak van de nederlaag.

Van Rongen spreekt de ambitie uit om met Alphen, dat vorig seizoen om het kampioenschap streed in de eerste klasse, door te willen stomen naar de overgangsklasse. Dat is het derde niveau van Nederland. 'Het is balen dat we verliezen. Het was een goede wedstrijd van onze kant', vervolgt Van Rongen. Het veldspel was gelijkwaardig, de energie die Alphen erin legde was volgens de captain goed, alleen het aantal gecreëerde kansen had iets hoger gemogen. 'Wij komen leuk mee, maar zij zijn in de kleine dingetjes net iets handiger.'

Geen publiek aanwezig

Op het laatste moment besloot het bestuur van hockeyclub Alphen om geen publiek toe te laten bij deze speciale wedstrijd. Alle voorbereiden met buitenbars en sfeeracties ten spijt. Het oplopende aantal - vermeende - coronabesmettingen binnen de club was daar de aanleiding voor. Tot grote teleurstelling van de vaste volgers van het hockeyteam. 'Het nieuws dat niemand aanwezig mocht zijn, kwam hard binnen bij de groep', bekent Van Rongen.

Net buiten het complex verzamelden ouders, jeugdspelers en supportvereniging Green White Army zich alsnog. Bepakt en bezakt met vuurwerk werd aan de andere kant van de sloot, aan de Olympiaweg, alsnog de wedstrijd bekeken. 'Geweldig, dat was genieten', zegt Van Rongen. 'Super, echt briljant', noemt Cuckow de ludieke actie van de fans. 'De beslissingen zijn wat ze zijn, de regels zijn wat ze zijn. Toch zijn de mensen er, dat geeft ons energie en is alleen maar leuk.'

Scoreverloop Alphen - Leiden 1-3 (1-1): 0-1 Bob van Brussel (strafcorner), 1-1 Daan Auney, 1-2 Bob van Brussel (strafcorner), 1-3 Bob van Brussel (strafcorner).

Hieronder zijn de radio-interviews met Bob van Rongen en Blake Cuckow te beluisteren.