Gratis wegbrengen grofvuil afvalbrengstation gemaximaliseerd tot 12 keer per jaar

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Vanaf 2021 kunnen inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn maximaal twaalf keer per jaar hun grofvuil gratis wegbrengen bij ecopark De Limes. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Op dit moment is het afvalbrengstationbezoek nog ongelimiteerd.

Wie vaker dan twaalf keer per jaar naar de Alphense milieustraat wil, moet 14,95 euro per keer betalen voor vier kubieke meter. Op die manier wil de gemeente voorkomen dat bedrijven zich voordoen als particulieren en op die manier gratis hun afval storten.

De pilot in 2020 van de gemeente om twee keer per jaar grofvuil gratis aan huis op te laten halen, is in de ogen van wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks, afval) niet succesvol gebleken. Ook daar moet vanaf 1 juni 14,95 euro per vier kubieke meter betaald worden. Het oude tarief was 34,80 euro.

Reserveren blijft

'In de praktijk leidde de pilot tot hogere inzamel- en verwekingskosten en een lager milieurendement', legt Van Zuylen uit. Bij afval thuis ophalen is het moeilijker om de stort gescheiden te verbranden. Dat lukt bij inzameling via het ecopark beter. 'Ook beek dat het aantal dumpingen in de openbare ruimte niet af- maar toenam, omdat er veel meer grof afval zichtbaar was op straat. Afval trekt helaas vaak afval aan.'

Alle coronamaatregelen voor het ecopark blijven tot in ieder geval 1 juli 2021 van kracht. Dat betekent dat De Limes zes dagen per week geopend blijft. Vanwege de corona-uitbraak is het verplicht om vooraf te reserveren voor een bezoek aan het afvalbrengstation. Dat blijft ook na de coronacrisis van kracht.