Groen licht voor bouw 102 nieuwe huizen op Avery Dennison-locatie

Foto: Kokon Architectuur & Stedenbouw

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - De geplande 102 nieuwe huizen op het terrein van de voormalige Avery Dennison-fabriek in Hazerswoude-Rijndijk kunnen gebouwd worden. De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan, wat de bouw mogelijk maakt.

In 2014 besloot de Amerikaanse fabriek de deuren van de Hazerswoude vestiging te sluiten. Het pand langs de Rijndijk is inmiddels gesloopt, in afwachting van woningbouw. Er komen eengezinswoningen, herenhuizen, twee-onder-één-kapwoningen, een villa en een haventje. 15 procent van de huizen is voor de sociale huursector.

Het was de bedoeling dat de bouw van het twee jaar geleden gepresenteerde plan in het derde kwartaal van 2019 zou starten en een jaar later werden opgeleverd. Maar het nieuwe bestemmingsplan liep dermate veel vertraging op dat op z'n vroegst in 2021 pas begonnen kan worden met de bouw van de nieuwe woonwijk Nieuw Rein.

Pleyn 68

Aan de rand van de nieuwe woonwijk ligt het dorpshuis Pleyn 68. Tussen de wijk en het centrum komt een geluidsmuur van twee meter hoog. De afstand tussen de nieuwe huizen en het multifunctionele centrum wordt met dertig meter vergroot zodat toekomstige bewoners geen geluidsoverlast hebben.

Pleyn 68 wil ook openblijven als uitgaanscentrum, maar het gebouw moet voor zo'n 380.000 euro worden gerenoveerd om aan de huidige regelgeving te voldoen. Behalve voor een rokershok en andere voorzieningen is een groot deel van dat geld nodig om het gebouw beter te isoleren.

Dat geld heeft de stichting niet en de gemeente Alphen aan den Rijn vindt dat de organisatie zelf voor een groot deel moet meebetalen aan de benodigde verbouwing. Zonder muziekavonden zegt Pleyn 68 zijn belangrijkste inkomstenbron te verliezen. Voor de dorpshuisfunctie ontvangt de stichting jaarlijks 10.000 euro subsidie.

Stemming gemeenteraad

Voor (37): Nieuw Elan (8), VVD (6), CDA (5), GroenLinks (5), D66 (3), PvdA (2), SP (2), ChristenUnie (2), Beter Alphen (1), SGP (1), RijnGouweLokaal (1), Dorpen en Wijken Belangen (1).

Tegen (0): n.v.t.

(37 van de 39 raadsleden waren aanwezig)

Lees ook: Compromis over kleinere geluidsmuur naast Pleyn 68: ‘Omgeving heeft klachten’