GroenLinks hoopt dat verhoging OZB leidt tot betalen per weggegooide afvalzak
ALPHEN AAN DEN RIJN - Raadslid voor GroenLinks Max van Lent maakt zich hard voor betalen per weggegooide afvalzak, ook wel diftar genoemd. Hij heeft het college gevraagd om te onderzoeken wat de kosten zijn van het invoeren van dit systeem en wil een motie indienen.
In het verleden maakte GroenLinks zich ook hard voor het betalen per afvalzak, maar toen bleek daar geen draagvlak voor. Nu vindt Van Lent dat partijen een goede reden hebben om bij te draaien. 'We zien landelijk dat het voor gemeenten qua financiën steeds moeilijker wordt', vertelt hij in De Ochtendshow van Studio Alphen.
Gemeentes krijgen minder geld vanuit het Rijk. 'Daarom moeten we als gemeente de broekriem aantrekken', zegt van Lent. 'Dat kan door minder uit te geven of door meer inkomsten te genereren. Ik heb een zeer sterk vermoeden dat eindelijk de Onroerend Zaak Belasting (OZB) omhoog gaat.'
Besparen met afval scheiden
Als de OZB omhoog gaat, moeten mensen met een koophuis meer belasting betalen. 'Dat is vervelend voor inwoners. Het invoeren van diftar zou een manier kunnen zijn om kosten te besparen.' Doordat er een relatieve grote stroom restafval is in Alphen aan den Rijn, zijn de kosten voor de verbranding hoog. Andere reststromen zoals papier en plastic leveren juist geld op. Afval scheiden is dus financieel voordelig.
Volgens Van Lent betalen huishoudens momenteel meer dan 300 euro per jaar voor hun afval. 'Dat is hoger dan in andere gemeentes. Dat komt omdat we veel afval produceren en slecht scheiden.' Het raadslid verwacht dat het betalen per weggegooide zak mensen stimuleert om beter te scheiden.
Afval dumpen
Eerder werd in Alphen aan den Rijn een afvalpas ingevoerd, om het dumpen van afval tegen te gaan. 'We zien nog steeds grote hoeveelheden afval, dus het helpt allemaal onvoldoende', zegt Van Lent. 'We zijn al een eind onderweg, mensen hebben die passen al en ze zijn eraan gewend. De extra kosten die gemaakt moeten worden voor de invoering van diftar zijn daardoor lager.'
Ook andere gemeentes hebben diftar ingevoerd. 'In de praktijk komt het dumpen naast de bak weinig voor. Zowel informatievoorziening, een bordje bij de container dat je een boete krijgt als je afval dumpt, als handhaving kan daarbij helpen.'
Het betalen per weggegooide zak is een kwestie die al vaker besproken is en onder inwoners en raadsleden nooit voldoende draagvlak had. Toch hoopt Van Lent dat 'nu duidelijker wordt dat het voor de inwoner geld gaat schelen' partijen hun mening bijstellen.
Geen budget voor onderzoek diftar
Het college geeft aan dat er geen budget wordt uitgetrokken om uit te zoeken wat de verwachte kosten van diftar worden, omdat in het coalitieakkoord afgesproken is dat het niet ingevoerd zou worden. Op dit moment wordt er voor 3 miljoen euro aan afval verbrand, waarvan een groot deel voor recycling in aanmerking komt. Het college hoopt door middel van campagnes mensen te stimuleren om afval beter te scheiden.
Van Lent: 'De logische volgende stap die we gaan nemen is het indienen van een motie, zodat alle partijen er iets van kunnen vinden. Hopelijk gaat het college daarna alsnog onderzoek doen om te kijken wat diftar voor onze gemeente kan betekenen.'
Lees ook: Bezuinigingen: Theater Castellum, een opgeknapt centrum of citymarketing?