Grote luifel boven busstation niet sterk genoeg om storm te doorstaan

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - De grote luifel boven het busplein bij station Alphen aan den Rijn is niet veilig en wordt daarom verwijderd. De luifel zou niet sterk genoeg zijn om krachtige wind en storm aan te kunnen. Volgens de gemeente kan de veiligheid niet worden gegarandeerd en daarom moet de luifel weg worden gehaald.

'Het is wel even schrikken', vertelt wethouder Relus Breeuwsma (CDA) van verkeer. 'In 2020 kregen we al signalen binnen dat de luifel een beetje zou bewegen bij harde wind. Dat was niet gelijk reden voor paniek, maar we hebben toen wel onderzoek gedaan. Daarom hebben we een trekkrachtproef uit laten voeren en daaruit bleek dat hij niet sterk genoeg is.'

Ondanks dat de luifel nu als 'onveilig' wordt bestempeld, is het de afgelopen jaren tijdens zware stormen nooit fout gegaan. 'Hij staat er al een tijdje en hij heeft alle stormen tot dusver prima doorstaan. Maar als je kijkt naar hoe hij ooit is gebouwd, dan kunnen we op basis van nieuwe metingen niet garanderen dat-ie constructief veilig is.' Daarom wordt de luifel half juni weggehaald.

Verschil te zien tussen ontwerp en uiteindelijke luifel

Volgens de wethouder ziet de luifel - waarvoor de gemeente de vergunning voor de bouw destijds kreeg - er anders uit dan de luifel die er nu staat. 'Er is een klein verschil te zien', concludeert hij in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West. 'Als je aan het werk bent, kan je soms tegen dingen aanlopen waardoor iets net even anders moet worden gemaakt.'

Voor reizigers die na half juni soms in de regen moeten wachten, zal het niet heel anders voelen dan normaal. 'De luifel is best wel hoog dus nu houdt hij je ook niet droog', besluit Breeuwsma.