Grote schoonmaakactie door basisschoolleerlingen in Rijnwoude

Foto: Harrie Rijven (slide voor meer)
Foto: Harrie Rijven
Foto: Harrie Rijven
Foto: Harrie Rijven

HAZERSWOUDE-DORP/HAZERSWOUDE-RIJNDIJK/BENTHUIZEN - Vierhonderd basisschoolleerlingen uit de voormalige gemeente Rijnwoude maakten woensdagochtend de omgeving van de school schoon. De grote schoonmaakactie was een initiatief van Rotary Rijnwoude om kinderen bewust te maken van het omgaan met de eigen leefomgeving. 

De leerlingen die meededen zaten in de groepen vijf tot en met acht. Na een korte introductie gingen de kinderen aangekleed met hesjes, handschoenen, afvalzakken en grijpers op pad. 'Na drie kwartier kwamen ze terug op het school plein om enthousiast te vertellen wat ze allemaal gevonden hadden', aldus Yvonne Segaar van de Rotary. 

'De kinderen vonden het heel vies'

'De ochtend was leerzaam en positief', vindt Segaar. De kinderen vonden onder andere luiers, een tennis racket, ijzeren hoek profiel en sigarettenpeuken. 'Eén ding werd duidelijk, de kinderen vonden het allemaal heel vies.' Blikjes mochten kinderen zelf houden, aangezien die tegenwoordig geld opleveren. 

Eenmaal terug op school werden de kinderen beloond voor het harde werken met een krentenbol en drinken. Deelnemende scholen waren De Tweeklank, Johannes Postschool, Sint Michaelschool, School met de Bijbel en de Arnoldus van Osschool.

Naast Rotary Rijnwoude hielpen Jeugdwerk De Rode Wip, de buurtcoach van de gemeente Alphen aan den Rijn, directeuren en (gast)docenten van de deelnemende scholen, sponsoren en ouders als vrijwilligers mee om de actie tot een succes te maken.