Grote steun gemeenteraad voor actieplan Regenbooggemeente Alphen aan den Rijn

Foto: Kate Northern

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het actieplan 'Regenbooggemeente Alphen aan den Rijn' gaat over twee weken met grote steun van de gemeenteraad aangenomen worden. In het plan van aanpak staan veertig actiepunten om de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksepersonen (LHBTI) te verbeteren.

'Wat ik zelf belangrijk vind is het zoeken van de juiste balans. Kijk goed naar de samenleving en laten we niet het verkeerde oproepen. Het gaat om acceptatie en sociale veiligheid', stelt wethouder Han de Jager (CDA). De wethouder is er dan ook niet van overtuigd dat een symbool zoals een zebrapad met regenboogkleuren een juiste stap is.

Die mening wordt gedeeld door menig gemeenteraadsfractie, bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. 'Als we ervan uitgaan dat iedereen gelijk is, moeten we de verschillen niet benadrukken. Als we allemaal evenveel meetellen, moeten we ons richten op tolerantie en educatie', vindt VVD'er Elise Braat.

Dit artikel gaat verder onder deze radio-interviews met wethouder Han de Jager (CDA) en raadslid Elise Braat (VVD).

'100 procent acceptatie kan niet'

Onder aanvoering van GroenLinks werd vorig jaar oktober een motie aangenomen door de Alphense gemeenteraad om van Alphen aan den Rijn een regenbooggemeente te maken. Dit plan van aanpak is de eerste gezette stap. 'Deze doelgroep wordt nu nog vaak aangesproken als 'ze'. Ik denk dat dit daar aan gaat bijdragen om dat tegen te gaan.', voorspelt Maurits de Vries van D66.

'100 procent acceptatie kun je niet afdwingen. Maar wat we wel belangrijk vinden is dat door al deze actiepunten het onderwerp bespreekbaar wordt', voegt Vanessa Scholtens (CDA) toe. Ook Nieuw Elan is tevreden. Wat ik heel mooi vind om te zien, is dat het een heel concreet actieplan is. Het blijft niet bij plannen maken, het gaat om doen', aldus Lisette Goddrie.

Dit artikel gaat verder onder deze radio-interviews met raadsleden Maurits de Vries (D66), Vanessa Scholtens (CDA) en Lisette Goddrie (Nieuw Elan).

SGP: 'Geweld tegen deze mensen moeten we absoluut niet willen'

Voor SGP is dit een gecompliceerd onderwerp. Maar, het hoeft niet gecompliceerd te zijn, zegt Hans van Kuijk. 'Het wordt gecompliceerd gemaakt', aldus de fractievoorzitter. 'Er zitten heel veel positieve punten in het plan van aanpak, zoals voorlichting, begrip en acceptatie. Er is nog steeds sprake van geweld tegen mensen die zo geaard zijn, dat moeten we absoluut niet willen. Waar ik moeite mee heb, is de grote accenten die gelegd worden op sommige punten. Dat kan juist tegen gaan werken.'

Van Kuijk doelt op het scholen verplichten een lespakket aan te bieden. 'Ik denk dat scholen dat zelf moeten kunnen bepalen', vindt Van Kuijk. Ook een zebrapad in de regenboogkleuren vindt hij onnodig. 'Je moet in de praktijk laten blijken dat je deze mensen net zo waardeert als alle andere mensen. Het lijkt heel eenvoudig, maar vanuit onze christelijke levensvisie gezien is het accepteren, het goed met elkaar omgaan, liefde voor je naasten en begrip voor elkaar.'

Hieronder kun je het radio-interview met raadslid Hans van Kuijk (SGP) beluisteren.