Gymdocent moet de cel in na seks met scholiere (17)

Badminton Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een 31-jarige voormalig gymdocent uit Alphen aan den Rijn moet een maand de cel in wegens seks met een scholiere. De vrijpartij vond vijf jaar geleden plaats, toen de man 26 jaar was en het meisje 17 jaar. De rechtbank legt een lagere straf op dan de eis van de officier van justitie.

De destijds 26-jarige gymdocent had voor de seks plaatsvond al langere tijd contact met het meisje via Whatsapp. Op de laatste schooldag, toen de 17-jarige scholiere haar boeken op het Ashram College in Alphen aan den Rijn inleverde, kwam het tot een vrijpartij met de gymdocent op de achterbank van zijn auto.

De man gaf de scholiere geen gymles, maar kwam met haar in contact door een praatje dat zij maakten op de gang. De berichten die hij via Whatsapp aan haar stuurde, kregen al gauw een seksuele inhoud. De gymdocent vroeg haar onder meer naar haar seksuele fantasieën en of zij contacten had met andere mannen.

Eis van twee maanden en werkstraf van 150 uur

Tijdens de vrijpartij met de scholiere op de achterbank van zijn auto, bedacht de gymdocent zich dat hij te ver ging. Het meisje bleef hem naderhand benaderen via Whatsapp, waarop de man het contact afbrak.

De officier van justitie vond twee weken geleden, tijdens de zitting, dat de man had moeten beseffen dat seksueel contact met een leerling absoluut taboe is voor een docent. 'Dat mag mijnheer nooit doen, ook al zou een leerling er zelf om smeken.' De aanklager eiste vanwege de ontucht een onvoorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen de man en een werkstraf van 150 uur.

Scholiere niet in staat om een grens te trekken

De advocaat van de gymdocent vroeg om vrijspraak. Omdat de scholiere geen les kreeg van de verdachte en hij haar verder ook niet begeleidde op de Alphense school, kon hem de vrijpartij niet aangerekend worden. Ze was immers niet afhankelijk van hem.

De rechtbank geeft de advocaat nu ongelijk. Alleen al het feit dat de verdachte leraar op het Ashram College was, zorgde ervoor dat hij overwicht had over leerlingen, ook als ze geen gymlessen van hem kreeg. Vanwege dat overwicht was de scholiere niet in staat een grens te trekken in het seksueel contact. De gymdocent krijgt van de rechtbank een lagere straf omdat hij na de affaire vrijwillig in behandeling is gegaan.