Henk ontkent iets te maken te hebben met hennepkwekerij: ‘Ging er alleen soms naar toilet’

Foto: Theresa Hartgers

HAZERSWOUDE-DORP - Verschillende anonieme meldingen zouden een loods in Hazerswoude-Dorp in het vizier van de politie hebben gebracht. Na onderzoek werd er een hennepkwekerij ontmanteld. Henk werd al snel aan de ruim vierhonderd planten gelinkt, maar hij ontkent bij de politierechter ook maar iets met de kwekerij te maken te hebben gehad.

Dit is een verhaal van Omroep West in de serie Bij de Politierechter.

De man moet vier jaar na dato nog voorkomen vanwege de verdenking. Naast het runnen van een kwekerij, wordt hij ook verdacht van het aftappen van stroom. De 38-jarige man, totaal gekleed in het beige, oogt rustig en neemt met zijn advocaat plaats om het over de ontmanteling van de hennepkwekerij in 2019 te hebben.

'Net als ik eerder heb gedaan, wil ik zeggen dat ik er niks mee te maken heb', begint hij tegen de rechter. Wel zou hij gebruik maken van het pand waarin de kwekerij werd ontdekt. 'Het was een grote opslag. Bovenin was er ook een grote ruimte, maar voor mij niet toegankelijk. Het enige wat ik in de loods deed was spullen afgooien en soms ging ik er naar het toilet', zegt Henk. Dat er een hennepkwekerij in het pand zat had hij nooit geweten, zegt de man.

Vrij professioneel

Volgens de politierechter zag de kwekerij, die gevonden was op de tweede etage, er vrij professioneel uit. Er kwamen voor de ontmanteling in juli 2019 meerdere meldingen binnen. Ook over Henk. 'Er werd gezegd dat u in de wiet zit. En dat u meerdere grote kwekerijen zou hebben.' Daarnaast gingen de meldingen over een wietlucht. De politie kwam ter plaatse om een kijkje te nemen, ook werd een warmtemeting gedaan. Het dak bleek wel erg veel hitte af te stralen. 'En dan treffen ze al die planten aan', zegt de politierechter.

Daarnaast blijkt Henk ruzie te hebben gehad met de huurder van het pand. Die zou met de vinger naar Henk en nog een andere man hebben gewezen na de ontmanteling. 'Waarom zou hij dat zeggen?', zegt de politierechter. Henk lijkt iets geïrriteerder te worden als hij aan de man terugdenkt. 'Ik weet niet waarom. Ik denk dat hij heel erg jaloers was. Ik ben jong en ambitieus, hij oud en verbitterd. Ik heb een bedrijf in de bouw en zet door. Hij bleef hangen in zijn ritme', vertelt Henk.

'Liet hem even links liggen'

'Maar het gaat best wel ver om iemand met naam en toenaam te noemen toch?', reageert de rechter. Henk vindt dat ook. 'Liet hem even links liggen', zegt hij. Wat de rechter toch opvalt in het dossier is een afgeluisterd telefoongesprek van Henk met 'de andere man', waarmee hij samen zou werken. 'Het gaat niet specifiek om een kwekerij, maar er wordt wel over knippen gesproken en allerlei andere termen. En op de dag van de ontmanteling van de loods wordt uw telefoon opgepikt bij een mast in de buurt.' Henk zou even een kijkje hebben genomen, was het vermoeden. Henk blijft ontkennen dat hij van de kwekerij wist. Op zijn strafblad blijkt weinig te staan.

De officier van justitie is er wel van overtuigd dat Henk achter de kwekerij zat en dat hij een grote rol als bemiddelaar heeft gespeeld. 'Degene die Henk heeft aangewezen heeft hier ook informatie over gegeven. In een afgeluisterd gesprek worden ook nog woorden als klus, hakken, planten, hokken en bouwmaterialen genoemd. Ik vind het bovendien ongeloofwaardig dat de ander deze verklaring puur uit jaloezie zou geven.' Ze eist honderd uur taakstraf.

Niet veel bewijs

De advocaat van Henk zegt nog: 'Gezien de ruzie, kan het zijn dat die meldingen mogelijk ook afkomstig waren van de man die met de vinger naar mijn cliënt wijst.' De rechter neemt even de tijd om na te denken over een beslissing, waarna hij weer terug de rechtszaal inloopt. 'Als ik zo naar het dossier kijk, dan ziet het er best wel verdacht uit allemaal', begint hij.

Over de meldingen zegt hij. 'Ik kan niet controleren wie wat over u heeft gezegd of melding heeft gedaan. Dat moet ik eigenlijk wegdenken. En dan blijft er over: een hennepkwekerij en een verklaring dat u hier achter zou zitten. Heel veel meer dan dat ligt er eigenlijk ook niet...' Over het afgeluisterde gesprek zegt hij nog: 'Het zou versluierd taalgebruik kunnen zijn, maar het zou ook over termen in de bouw kunnen gaan. Als ik alles afpel, blijft er niet veel concreet bewijs over. Het zou heel goed kunnen zijn dat het waar is en dat u er nu goed mee wegkomt, maar ik moet op basis van het bewijs beslissen. En op dit moment heb ik die bewijsmiddelen niet.' Hij spreekt Henk vrij. De man zucht opgelucht. 'Top!', reageert hij nog, waarna hij de rechtbank verlaat.

De naam van Henk is gefingeerd.