Plaatsen die tijdens carnaval worden omgedoopt: zo zit het in de regio

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - Het is een merkwaardig verschijnsel: als carnaval nadert hoor je ineens de meest vreemde plaatsnamen langskomen. In onze regio zijn er 23 dorpen en steden die een andere naam krijgen. We zetten ze voor je op een rijtje.

In onze regio gaat het vooral om dorpen die van oudsher een grote katholieke gemeenschap én een actieve carnavalsvereniging hebben, zoals in Alphen aan den Rijn en Boskoop. Ook steden als Delft (Kabelgat) en Den Haag (Kreeziedentie) ondergaan een naamsverandering, maar Leiden en Gouda dan weer niet.

De herkomst van al die gekke namen is heel divers. Vaak verwijst een naam - al dan niet spottend- naar een bepaalde beroepsgroep die veel in een dorp te vinden was. Soms zijn het verbasteringen van de bestaande plaatsnaam en soms is de naam gewoon verzonnen door de lokale carnavalsverening.

Veenbodem

Dat laatste is bijvoorbeeld het geval in Boskoop (Kwakveen). Daar begon carnavalsvereniging de Krooshappers in 1974. 'Toen is ook die naam bedacht', zegt Marc Vergeer van de Krooshappers.

'Kwakveen verwijst naar de slappe veenbodem die we hier hebben. Er zijn veel sloten, veel kikkers en er is veel kroos', legt Vergeer uit. 'Ze zeggen hier dan ook dat je geen echte Boskoper bent als je niet een keer kroos hebt gehapt in een sloot. Vandaar ook dat de carnavalsvereniging 'De Krooshappers' heet.

Zo veranderen de namen met carnaval

1. Alphen aan den Rijn - Castellum

2. Boskoop - Kwakveen

3. Delft - Kabelgat

4. De Lier - 't Bukkersgat

5. De Zilk - Duinknijnenrijk

6. Den Haag - Kreesiedentie

7. Gouda - Pijpenburg

8. Leidschendam - Zwabberdam

9. Monster - Munsterdonck

10. Naaldwijk - Naaldnarren

11. Nieuwkoop - Platvissendorp

12. Noordwijkerhout - Kokkerhout

13. Noordwijk – Het Rijk der Noortukkers

14. Poeldijk – Leutjesdijk

15. Pijnacker – Trappersgat

16. Reeuwijk – Reedeurp

17. Rijswijk – Knotsengat

18. Sassenheim – Saksenrijk

19. Stompwijk – Gaandrië

20. Voorhout – Bokkendorp

21. Waddinxveen – Slobberveen

22. Warmond – Rijk der Billenprikkers

23. Zoetermeer – Soetelanden

Brabant en grote steden

Volgens Wikipedia zijn er 249 plaatsen in Nederland die met carnaval een naamsverandering ondergaan. Veruit de meesten daarvan liggen in Brabant. In Limburg is het minder, omdat de plaats dan volgens het lokale dialect wordt uitgesproken. Maar boven de grote rivieren is dus ook een aanzienlijk aantal plaatsen waar de naam verandert met carnaval.

Van de vier grote steden doet alleen Amsterdam niet aan naamsverandering tijdens carnaval. Den Haag verandert dus in Kreesiedentie, Rotterdam wordt Dwalmdam en Utrecht heet Leemput.

Lees ook: Boskoopse carnaval is ‘Grenzeloos’ dit jaar: Barbie, piraten en Minecraft