‘Eén of twee midweekse voetbalwedstrijden per maand moet makkelijk kunnen’

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Laten we er maar goede hoop op hebben', antwoordt ARC-trainer Mark Evers op de vraag of hij er vertrouwen in heeft dat de voetbalcompetities inderdaad in het weekend van 16 en 17 januari 2021 hervat kunnen worden. 'Dan hebben we in ieder geval iets om naar uit te kijken en een perspectief om naartoe te werken.' Remco Tuinenburg van Alphense Boys is het met Evers eens. 'Ik denk dat iedereen het hoopt die graag wil voetballen. Het is in ieder geval prettig dat de coronacijfers wat naar beneden gaan.'

In het radioprogramma Sport Lokaal van Studio Alphen geven beide hoofdtrainers hun visie over het uitspelen van de competities. ARC en Alphense Boys staan er allebei prima voor op de ranglijst. De Racing (Hoofdklasse A, zaterdag) neemt de derde plek in, drie punten achter koploper Achilles Veen. Alphense Boys (Hoofdklasse A, zondag) staat op de zesde plek, maar als de inhaalwedstrijd tegen laagvlieger Purmersteijn gewonnen wordt, is Alphense Boys gedeeld koploper met Velsen.

De grote vraag is, hoe de KNVB de competities gaat hervatten. Half december geeft de voetbalbond uitsluitsel. Duidelijk is al wel dat de traditionele nacompetitie aan het eind van het seizoen komt te vervallen, dat de competities doorgaan tot eind juni in plaats van eind mei, dat het bekertoernooi wordt geschrapt en dat teams straks vijf keer per wedstrijd mogen wisselen in plaats van driemaal.

'Gemis als periodetitels wegvallen'

'Wat mij betreft moeten alle middelen ingezet worden om de competitie zo volledig mogelijk uit te spelen', zegt Evers stellig. 'Elk weekend spelen, dubbele weekenden tijdens Pasen en Pinksteren en bij eventuele afgelastingen ook doordeweeks.' Als door de nacompetitie te schrappen de competitie uitgespeeld kan worden en je volgend seizoen normaal kunt beginnen, is dat volgens Evers iets is waar je mee te dealen hebt.

'Natuurlijk is dat jammer als de nacompetitie wordt geschrapt. Als ik naar ons kijk, komen wij denk ik tekort om kampioen te worden en dan is het voor ons een gemis als de periodetitels wegvallen. Dat is iets waar wij best voor in aanmerking kunnen komen', vindt de oefenmeester. Maar de andere kant, in deze hele rare tijd van het leven moeten we blij zijn als we straks onze hobby en sport kunnen uitvoeren in een competitie.'

'Belasting spelers wel eens overdreven'

De nodige voetbaltrainers in Nederland hebben in de voorbije weken hun kanttekening geplaatst bij het volledig willen uitspelen van de competities. Dat zou een te grote belasting zijn op spelers. 'Het is misschien te veel gevraagd om vijf maanden lang twee wedstrijden per week te spelen. Maar als dat één of twee keer in de maand gebeurt, dat moet makkelijk kunnen', is Evers' mening.

'Wij zijn als topamateurvoetballers, die twee of drie keer in de week trainen, best fit. Als je het hebt over belasting en wedstrijden, vind ik dat het wel eens overdreven wordt qua zwaarte. Maar kleine blessures her en der zijn onontkoombaar', vindt de ARC-trainer. 'En dan moet je maar zorgen dat je geen selectie hebt met slechts twaalf spelers. Misschien is het voor sommige clubs een opening naar de toekomst toe om meer eigen jongens en jeugdspelers een kans te geven.'

Tuinenburg is minder uitgesproken dan zijn collega Evers. 'Je kunt wel ten koste van alles een competitie willen afmaken, maar er moet gekeken worden naar wat goed is voor de spelers. Ik denk dat de KNVB genoeg specialisten heeft om te beoordelen of het goed voor onze spelers is om twee wedstrijden in de week te voetballen. Ik heb daar te weinig verstand van om iets over te roepen', aldus de Alphense Boys-trainer.

'Trainingsregels best ruim'

Ondanks dat trainen sinds een maand zeer beperkt mogelijk is, staan de spelers van Alphense Boys drie keer per week op het veld. 'De regels zijn best ruim. Het mag in tweetallen, zolang er maar onderlinge afstand is tot andere groepen', interpreteert Tuinenburg. 'En dan kun je best een hoop doen op een half veld. Wij hebben verschillende vakken, starten met één tweetal en na een kwartier komen de volgende twee aan. Dan schuift iedereen een vak op.'

Afgelopen zomer is Tuinenburg aan de slag gegaan bij Alphense Boys. Sindsdien werkt de coach met succes aan nieuwe spelvormen en de fitheid van de voetballers. 'Sommigen gaan naar de sportschool om onder begeleiding te trainen, anderen krijgen een individuele training. En samen met de twee assistent-trainers ben ik er om te trainen in groepjes. Wij willen fit zijn als de competitie wordt hervat', streeft Tuinenburg.

ARC is tijdelijk gestopt, nu maximaal in tweetallen getraind mag worden. Zodra trainen weer in viertallen mag, zoals tot een week geleden, betreedt de Racing het veld weer. 'We gaan een plan de campagne maken met de technische staf om tot het beste scenario te komen om rond 16 januari zo fit mogelijk te zijn', zegt Evers, die zoekt naar een combinatie van fitheid, sociale contacten en plezier houden in het spelletje. Dat doet Evers door in circuitvorm met een competitie-element te trainen.

Hieronder zijn de radio-interviews met Mark Evers en Remco Tuinenburg te beluisteren. Sport Lokaal wordt tijdens de coronastop iedere zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur uitgezonden op Studio Alphen.