Alphense Boys-Haaglandia: een celstraf

ALPHEN AAN DEN RIJN - Drie toeschouwers van de voetbalwedstrijd Alphense Boys-Haaglandia op 2 juni 2013 zijn woensdag in hoger beroep veroordeeld. Een 23-jarige man krijgt 100 dagen cel, waarvan 53 dagen voorwaardelijk, voor het schoppen en slaan van een Haaglandia-speler.

Twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met 100 uur taakstraf kreeg een 22-jarige man die spelers en toeschouwers mishandelde. Een negentienjarige man is veroordeeld tot vier uur taakstraf vanwege openlijke geweldpleging.

Toenmalig Haaglandia-spits Jael P., die als wisselspeler het veld in stormde en Alphense Boys-voetballers Mohamed Zouzou en Ghalid Aloui Mrani met zijn vuist in het gezicht sloeg, werd vrijgesproken, omdat hij zich ernstig bedreigd kon voelen.

:

Vrijspraak Haaglandianen

Vorig jaar mei en juni boog de rechtbank zich over de rechtszaak. Toen werden onder meer de keeper en de vicevoorzitter van Haaglandia uit Rijswijk vrijgesproken van mishandeling.

Tot de tien verdachten behoorden twee voetballers van Haaglandia, een bestuurslid van Haaglandia en zeven toeschouwers die door het Openbaar Ministerie aan Alphense Boys gelinkt worden. De club meldt dat geen van die toeschouwers lid was van Alphense Boys.

Vier van de tien aangeklaagden gingen in hoger beroep. Twee aangehouden personen werden niet vervolgd. Bij de massale vechtpartij raakten twee personen gewond, waaronder een speler van Haaglandia.

:

Grote gevolgen

Op 2 juni 2013 brak in Alphen aan den Rijn een massale vechtpartij uit direct na de voetbalwedstrijd Alphense Boys-Haaglandia. Alphense Boys werd voor straf door de KNVB teruggezet naar de eerste klasse. Haaglandia kwam weg met een geldboete.

Ook moest Alphense Boys drie wedstrijden zonder publiek spelen. Vijf spelers van beide clubs zijn individueel gestraft door de KNVB. De tuchtcommissie legde straffen van drie tot acht wedstrijden op. Alphense Boys stuurde vijf voetballers weg.