Hogere celstraffen verdachten Alphense wapenopslag betrokken bij moord Peter R. de Vries

Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - In de omvangrijke rechtszaak rond een groot wapendepot dat in Alphen aan den Rijn is ontdekt, heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag celstraffen tot tien jaar en twee maanden opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat het wapen waarmee Peter R. de Vries is doodgeschoten uit dezelfde opslag komt.

Onderzoek 26Woltz draait om een in maart 2022 ontdekte geheime wapenopslag in Alphen en om een 'Poolse maffia' in opbouw in Den Haag. Bij een doorzoeking in een schuurtje aan de Meidoornstraat in Alphen aan den Rijn werden anderhalf jaar geleden vier raketwerpers, 45 automatische handvuurwapens, 4825 kogelpatronen en een aantal dempers gevonden.

Lees ook: ‘Man achter moord op De Vries moest Poolse maffia opbouwen vanuit Den Haag’

Hogere straffen dan strafeis van OM

Volgens het OM zijn die wapens bedoeld om liquidaties te plegen. Het OM vermoedt dat ook het wapen waarmee journalist Peter R. de Vries is doodgeschoten, uit die voorraad kwam. In de opslag lagen pistolen die op dezelfde wijze zijn omgebouwd als het wapen waarmee Peter R. de Vries om het leven werd gebracht in 2021.

Lees ook: Sleutel wapenopslag Alphen aan den Rijn onder stoeptegel

De rechtbank heeft verdachten Pascal L. (46) en Jeremy W. (30) tien jaar en twee maanden cel opgelegd. Dat is fors hoger dan de acht jaar die het OM had geëist.

'De voorraad raketwerpers, automatische vuurwapens en duizenden kogels lag midden in een woonwijk', zei de rechter dinsdag. 'Gezien de hoeveelheid en het type wapens is de maximaal mogelijke straf voor dit feit de enige passende.'

Lees ook: Twee Alphenaren betrokken bij moord op Peter R. de Vries: OM eist acht jaar celstraf

Ex-man van zus Taghi

Volgens de rechtbank hebben de verdachten bijgedragen aan de georganiseerde criminaliteit. 'Geen van hen heeft verantwoordelijkheid genomen of laten zien spijt te hebben.' Vier Polen maakten deel uit van een groep mannen die zeer gewelddadige klussen uitvoerden. Daarbij werd volgens de rechtbank fors geweld niet geschuwd. Ze communiceerden over die opdrachten op 'onverschillige en soms grove wijze'.

Enkelen van hen werden naar de ex-man van de zus van Ridouan Taghi gestuurd om hem door handen en voeten te schieten en met een moker te bewerken. Het beoogde slachtoffer werd echter nooit aangetroffen. Pawel J. (29) en Robert M. (40), twee andere verdachten in de omvangrijke strafzaak, kregen met respectievelijk zes jaar en acht maanden en zeven jaar cel de hoogste straffen.

Aangestuurd

De Polen zouden door Krystian M. naar Nederland zijn gehaald voor criminele klussen, stelde het OM eerder al. M. is een van de verdachten in het proces rond de moord op Peter R. de Vries. Hij zou de uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries hebben aangestuurd en een vuurwapen, vluchtauto en telefoon hebben geregeld.