Huurprijzen niet harder laten stijgen dan landelijk, gemeentelijke panden worden verduurzaamd

Foto: Woonforte

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Rijk bepaalt ieder jaar wat de maximale huurprijs is voor sociale huurwoningen en woonwagens. Als dat landelijke bedrag omhoog gaat, mag de gemeente Alphen aan den Rijn de bedragen die hier gerekend worden niet harder laten stijgen dan het landelijke percentage.

Dat is een van de punten uit de zogeheten beleidsnota Vastgoed waar de gemeenteraad deze week over heeft gedebatteerd. En de gemeenteraad is het daarmee eens, zo werd duidelijk tijdens het debat.

In die beleidsnota staat hoe de gemeente omgaat met het eigen vastgoed. Alphen heeft talloze objecten in haar bezit: van gebouwen tot sportaccommodaties, van parkeergarages tot de begraafplaats en van viswater tot scholen.

Verkopen van gemeentelijk vastgoed

Verder gaat de lokale politiek eind deze maand, door het uitvoeringsplan vast te stellen tijdens de gemeenteraadsvergadering, onder meer beslissen dat alle panden moeten worden verduurzaamd waar de gemeente Alphen aan den Rijn eigenaar van is en waarvan duidelijk is dat de gemeente dat in de komende jaren ook blijft.

Ook wordt jaarlijks beoordeeld welk vastgoed de gemeente kan verkopen. Als het niet om een strategisch pand gaat, waar de politiek een doel mee voor ogen heeft en waar geen budget voor beschikbaar is, gaat het complex in de verkoop.

Dit geldt alleen voor accommodaties die niet bijdragen aan gemeentelijke doelen, een doel waar de gemeente eigenaar van de accommodatie voor moet zijn en waar geen financieel-verantwoorde exploitatie voor gevoerd kan worden.

Hieronder is het radio-interview met Wendelien Tönjann en Patrick Zeilemaker van de gemeente Alphen aan den Rijn te beluisteren. Studio Alphen Politiek wordt elke zondag van 13.00 tot 14.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.