IJsverenigingen Alphen: ‘Kans op 333-meterbaan in Leiden met dag groter’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Als het aan schaatsvereniging STC de Rijnstreek ligt krijgt Leiden een 333-meterbaan in de nieuw te bouwen ijshal. Volgens een woordvoerder van de club is daar echt behoefte aan bij alle ijsclubs in de regio Alphen.

Leiden is bereid een 250-meterbaan volledig te financieren. Voor de financiering van de lange wedstrijdbaan verwacht Leiden ook bijdragen van de regiogemeenten, omdat die baan echt een regionale functie zou krijgen. In totaal dient 3,2 miljoen euro opgehoest te worden.

Bart de Vries van STC de Rijnstreek is positief over de komst van de nieuwe ijshal in Leiden. ‘Een nieuwe 250-meterbaan is al mooi, maar we kunnen pas echt uit de voeten met een 333-meterbaan’, aldus De Vries. Volgens hem haken veel kinderen nu af op het moment dat ze voor de keus staan om echt serieus door te gaan met schaatsen. ‘Daarvoor moeten ze nu naar Den Haag en dat is toch vaak te ver weg’, weet De Vries. En daarmee gaat misschien veel talent verloren voor de sport.

Een 333-meterbaan in de buurt van Alphen aan den Rijn zou er dus voor zorgen dat veel meer geschaatst zal worden, denkt De Vries. ‘Je kan er dan wedstrijden schaatsen en daar zijn alle schaatsverenigingen hier blij mee. Bovendien hebben we dan ruimte en is de ijsbaan goed bereikbaar.’

Alphen doet eerst onderzoek

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft laten weten eerst onderzoek te willen doen naar draagvlak onder ijsverenigingen in de gemeente en de mogelijke bijdragen van andere gemeenten.

De Vries schat de kans dat er een 333-meterbaan komt hoog in. ‘Alphen heeft de portemonnee nog niet getrokken, maar ze zijn positief kritisch.’ En ook veel andere gemeenten zoals Kaag en Braassem en Zoeterwoude zijn positief weet De Vries. ‘De kans dat die baan er komt wordt met de dag groter.’

Opening in 2020

In februari neemt de Leidse gemeenteraad een definitief besluit over de bekostiging van de kleine variant, later moet duidelijk worden of de regio inderdaad wil bijdragen aan de 333-meterbaan. Volgens de huidige planning staat de opening van de nieuwe ijshal eind 2020 gepland.