Gepubliceerd op 28 Oktober 2019 om 20.25 uur

Iris van de Kolk (SP): ‘Opnieuw actie voeren voor behoud huisartsenpost’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De SP gaat opnieuw actie voeren om de huisartsenpost (HAP) in Alphen aan den Rijn 's nachts en in de weekenden open te houden. Meerdere malen heeft Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR), de overkoepelende organisatie van huisartsenposten in de regio, het nemen van een definitief besluit uitgesteld. 'Wij willen dat uitstel ook daadwerkelijk afstel wordt', bepleit SP-fractievoorzitter Iris van de Kolk.

'We gaan met ansichtkaarten langs de deuren', kondigt Van de Kolk aan. 'Mensen kunnen een argument opschrijven waarom ze vinden dat de huisartsenpost open moet blijven, onder de noemer: 1001 argumenten voor de HAP. Daarmee hopen wij dat de zorgverzekeraars in samenspraak met SHR besluiten om de huisartsenpost open te houden. We zijn een gemeente met meer dan 100.000 inwoners en onze inwoners willen dat de HAP 24/7 openblijft.'

Oproep aan burgemeester

De SP heeft de voorbije maanden zelf tellingen gehouden bij de huisartsenpost. Volgens SHR komen er 's nachts twee mensen. 'Hun cijfers kloppen niet, het zijn er tientallen.' Van de Kolk roept burgemeester Liesbeth Spies op om met de SP de handen ineen te slaan en te strijden voor de huisartsenpost in het Alphense Alrijne Ziekenhuis.

Dat de HAP 24/7 openhouden onbetaalbaar is, zoals SHR beweert, gelooft Van de Kolk niet. 'Zorgverzekeraars bezuinigen waar ze kunnen bezuinigen. Zij geven liever bonussen aan grote bazen en leggen het geld op de plank, dan dat ze het geld aan zorg besteden. Dat vinden wij kwalijk. Zorg is een recht, geen markt. Winst maken mag niet het belangrijkste zijn.'

Nieuwe fractievoorzitter

De 25-jarige Iris van de Kolk is sinds een maand fractievoorzitter van de SP. Ze volgt Harre van der Nat op, die zijn zetel als raadslid heeft ingeleverd. 'Ik heb een vliegende start vanwege de drukke periode waar we in zitten met onder meer de begroting. Dat vind ik erg fijn', geeft Van de Kolk aan. Ze is vijf jaar politiek actief, was afdelingsvoorzitter van de SP en sinds 2018 is de Alphense raadslid.

'Ik ben iemand met humor, die duidelijk en fel is', omschrijft ze zichzelf. 'Ik ga er hard in. Dat verwacht de fractie ook van mij.' Van der Kolk verwacht dat zij zaken iets meer zal proberen door te drukken in de gemeenteraad dan dat Van der Nat deed.

Haar belangrijkste les van Van der Nat? 'Je woord geven betekent je aan je woord houden. Ook als het een moeilijke boodschap is', zegt Van de Kolk resoluut. 'In de coalitie in Provinciale Staten moest hij dingen verdedigen waar de SP zich vanwege het coalitieakkoord aan moest houden. Dan was hij daar altijd eerlijk over. Je moet mensen durven recht in de ogen aan te kijken, ook als het een moeilijke beslissing is.'

De regeerperiode in de Alphense gemeenteraad is ruim anderhalf jaar onderweg. In deze wekelijkse rubriek bespreekt het radioprogramma Studio Alphen Politiek (iedere zondag: 13.00-14.00 uur) de gang van zaken met alle twaalf de fractievoorzitters. Hieronder kun je het volledige gesprek met Iris van de Kolk van SP terugluisteren.
advertentie
 
advertentie