Jarenlange celstraffen geëist tegen Alphenaren voor oplichting met auto’s

Foto: Openbaar Ministerie

ALPHEN AAN DEN RIJN - Drie Alphenaren hebben gevangenisstraffen tegen zich horen eisen voor het sjoemelen met auto's. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn minstens 51 personen slachtoffer geworden van hun criminele activiteiten. Vrijdag stonden de mannen van 35, 33 en 25 jaar oud voor de rechter.

De politie kwam de drie Alphenaren op het spoor toen een verzekeringsbedrijf melding maakte van autodiefstal. In dat voertuig zat een baken, waardoor de locatie kon worden achterhaald. De auto werd aangetroffen in een loods in Bodegraven, samen met meer dan 200 losse auto-onderdelen die gesorteerd waren per automerk en -type. 

De loods werd gehuurd door een 33-jarige man, die er geregeld met zijn 35-jarige broer of 25-jarige neef kwam. In een andere opslagbox, die de broers huurden, werden nog ruim 100 auto-onderdelen aangetroffen. 'Opnieuw keurig gesorteerd, portieren en motorkappen stonden per automerk bij elkaar', meldt het OM.

Omkatten en verkopen

Het OM verdenkt de mannen van het omkatten en verkopen van auto's. Sloop- en importauto's werden opgekocht en vervolgens werd opdracht gegeven om soortgelijke auto's te (laten) stelen. 'De beste van de twee auto's kreeg dan de identiteit van de legale auto en daar werden de mooiste onderdelen in geplaatst.'

Vervolgens werden de voertuigen als legaal verkocht. Van 51 personen is bekend dat ze slachtoffer zijn geworden omdat hun auto is gestolen door het drietal. 'Daarnaast zijn er nog veel slachtoffers beduveld toen ze dachten een legale auto te kopen', zegt het OM.

Verdiende geld terugbetalen

Tegen de 35-jarige Alphenaar eist het OM vijf jaar gevangenisstraf. Tegen de 33-jarige broer is vier jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk, geëist. De 25-jarige man heeft vier jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in de zaak.

Het OM meldt verder dat er nog wordt onderzocht hoeveel de mannen met hun criminele activiteiten hebben verdiend. Middels een ontnemingsvordering wil het OM dat het crimineel verdiende geld wordt terugbetaald.