Jelle Sels op weg naar top-130 van wereldranglijst: ‘Wat die jongens kunnen, kan ik ook’

Foto: ITF WORLD TENNIS TOUR

ALPHEN AAN DEN RIJN - Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Tim van Rijthoven zijn de beste Nederlandse enkelspeltennissers van dit moment. Waar dit trio in 2021 en 2022 reuzensprongen heeft gemaakt op de wereldranglijst met opzienbarende resultaten, doet Jelle Sels dat in mindere mate in hun schaduw. 141ste op de wereldranglijst, zijn hoogste ranking ooit, heeft de 27-jarige Alphenaar sinds maandag bereikt nadat hij afgelopen weekend voor het eerst in zijn loopbaan een ATP Challenger Tour-toernooi op zijn naam schreef.

'Het is een sprong in de goede richting', reageert Sels in het radioprogramma Sport Lokaal van Studio Alphen. 'Ik heb veel getraind deze zomer op kleine details en competitiewedstrijden gespeeld in juli en augustus. Soms komt het bij elkaar als je gefocust bent en je je goed voelt.' In september won Sels een futuretoernooi, zijn eerste toernooizege van 2022, en behaalde hij een finale- en halve finaleplek tijdens een challengertoernooi. Als klap op de vuurpijl kwam afgelopen week daar een challengertoernooioverwinning bij. 'Die lijn wil ik doortrekken en ik wil begin december in de top-130 staan.'

In de tweede week van september stroomde Jelle Sels vanuit het kwalificatietoernooi in het Oostenrijkse Tulln (ATP Challenger Tour) door tot de finale. Hij verloor daarin van Jozef Kovalik (7-6, 7-6). Eén niveau lager dan ATP Challenger Tour - het vierde tennisniveau ter wereld achter de grandslams, masters en alom bekende ATP-toernooien als in Rotterdam en Rosmalen - is ITF-Future. Een week na Tulln zegevierde Sels in Santa Margherita di Pula. Op het Italiaanse Sardinië won hij ten koste van thuisspeler Edoardo Lavagno (6-4, 6-1) de ITF-Future-finale. Opnieuw een week later, nu weer op ATP Challenger Tour-niveau, tenniste Sels zichzelf tot de halve finales in Braga (Portugal).

'Ik ben veel aan het reizen geweest, maar het heeft ook heel veel punten voor de wereldranglijst opgeleverd.' In een maand tijd steeg Jelle Sels van plek 255 naar 172. Maar het grote hoogtepunt moest nog komen. Afgelopen week won de Alphense proftennisser het challengertoernooi in Mouilleron le Captif (Frankrijk), dat hem 31 plekken winst op de wereldranglijst opleverde. In de Vendée was Sels onder meer te sterk voor Jiri Lehecka, de nummer 72 van de lijst van 's werelds beste tennissers van dit moment. In de eindstrijd versloeg Jelle Sels de Canadees Vasek Pospisil (6-4, 6-3), de voormalig nummer 25 van de wereldranglijst.

'Ik heb dit jaar een paar overwinningen geboekt op top-100-spelers', vervolgt Sels. Zijn mooiste winst is die op Federico Coria uit Argentië, de nummer 78 van de wereldranglijst. Dat was begin september in Tulln. Een week eerder won diezelfde Coria nog van Tallon Griekspoor op de US Open en bood goed partij tegen de latere US Open-winnaar en nummer één van de wereld Carlos Alcaraz uit Spanje. 'Als ik goede dagen heb kan ik winnen van top-100-spelers', weet hij van zichzelf.

Debuut op Wimbledon

Wat Jelle Sels wil is landgenoten Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Tim van Rijthoven achterna gaan. Dit trio is vaste klant op grandslamtoernooien en vertegenwoordigde Nederland onlangs in de Daviscup. 'Ik heb veel met ze getraind afgelopen jaar. Ik was een beetje verbaast over hun niveau. Ik had hun niveau hoger ingeschat', zegt Sels. 'Ik win regelmatig van hen op trainingen. Aangezien zij in de top-50 van de wereldranglijst staan, kan ik dat dus ook. Ik heb wellicht wat langer de tijd nodig.'

Naast zijn eerste top-200-klassering een andere primeur voor Jelle Sels dit jaar: meedoen aan het kwalificatietoernooi van Wimbledon. 'Kwalificatie spelen is natuurlijk wel wat anders dan het hoofdtoernooi. Maar ik heb er wel aan geroken.' In de openingsronde verloor de proftennisser uit Alphen aan den Rijn van Yannick Hanfmann uit Duitsland (6-4, 6-4). 'Ik heb de spelers en het niveau daar gezien. Dat geeft mij vertrouwen, want het is haalbaar. Ik ben dichtbij. Ik moet doorgaan met het traject dat ik ben ingeslagen en alles geven. Als ik dat doe weet ik zeker dat ik daar ook ooit sta.'

Het radioprogramma Sport Lokaal is elke zaterdag- en zondagmiddag vanaf 14.00 uur te beluisteren op Studio Alphen. Hieronder is het interview met Jelle Sels te beluisteren.