Jelle Sels stijgt 350 plekken op wereldranglijst in 11 maanden: ‘Op naar grandslamtoernooien’

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het gaat goed met de tenniscarrière van Jelle Sels. Nadat de 22-jarige Alphenaar de laatste jaren nogal eens te maken kreeg met blessures, is hij nu een jaar blessurevrij. En dat werpt zijn vruchten af. Het resultaat: zijn eerste drie toernooizeges als proftennisser, zo'n 350 plekken gestegen op de wereldranglijst, inmiddels behoren tot de zes beste tennissers van Nederland en op de radar staan van daviscup-captain (bondscoach) Paul Haarhuis.

'Het gaat inderdaad lekker. Ik heb een aantal goede jongens verslagen en het zijn geen incidenten, ik win dat soort potjes structureel. Dan kan het hard gaan', zegt Sels. Hij is net terug uit Italië, waar Sels zondag voor de tweede week op rij een futuretoernooi op zijn naam schreef. Een week eerder won Sels een toernooi in Nederland. Zijn eerste toernooizege boekte de Alphenaar afgelopen voorjaar in Bahrein. 'Dat was wel speciaal. Ik had vier finales op rij verloren en heb er nu drie op rij gewonnen. Dat zegt wel iets. Ik ben zekerder geworden in belangrijke wedstrijden.'

Richting Thiemo de Bakker

Sels stormt volgende week de top-400 van de wereldranglijst binnen. Hij zal rond plek 370 komen te staan. De Alphenaar wil in eerste instantie bij de beste 330 tennissers van de wereld zien te komen. Dat betekent dat hij structureel challengertoernooien mag spelen. Challengertoernooien, zoals TEAN International in Alphen aan den Rijn, zijn een niveautje hoger dan de futuretoernooien die Sels nu veelal speelt en waarvan hij er dit jaar drie won. Slaagt Sels daarin, dan komt hij ongeveer gelijk te staan op de wereldranglijst met de bekende Nederlandse tennisser Thiemo de Bakker. Het grote doel van Sels is om binnen een aantal jaar tot de 100 beste mondiale tennissers te behoren.

Van Haarhuis ontving Sels een wildcard voor het challengertoernooi van Scheveningen. Het is een beloning voor de twee toernooizeges die de Alphenaar deze maand boekte. Op de The Hague Open in Scheveningen verloor Sels dinsdag nipt in de eerste ronde van een tennisser die net buiten de top-100 van de wereldranglijst staat. 'Ik voel dat het erin zit. Het zijn details die beslissen dat hij deze wedstrijd wint en niet ik.' Sels verloor de eerste set doordat hij in zijn eerste servicegame werd gebroken. De tweede set, waarin Sels één breekpunt (tevens setpunt) onbenut liet, verloor hij in een tiebreak.

Kwalificaties grandslamtoernooien

Het doel van Sels is om in de komende tijd ook structureel wedstrijden op challengerniveau te winnen. Op challengertoernooien zijn meer punten voor de wereldranglijst te verdienen dan op futuretoernooien, dus dat betekent dat Sels nog sneller kan gaan stijgen. 'Ik ben in de afgelopen weken 100 plekken omhoog gegaan. Als je een challengertoernooi wint, ga je ook 100 plekken omhoog. Dan mag je meedoen aan de kwalificatietoernooien van grandslams Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open. Het kan dus heel hard gaan.'