Jeugddeelnamefonds Alphen wil meer bekendheid en start campagne

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Om meer bekendheid te geven aan het Jeugddeelnamefonds Alphen (JDFA), is de organisatie gestart met een online en offline campagne. 

Het Jeugddeelnamefonds Alphen wil sport en cultuur bieden aan kinderen die opgroeien in een gezin dat door omstandigheden minder te besteden heeft. Het JDFA betaalt een bijdrage voor de contributie. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk kinderen toch lid worden van een organisatie, club, vereniging of cultuurinstelling.

Het doel van de campagne

Voorzitter Adrie van Bohemen vertelt over het doel van de campagne. Een deel van de doelgroep weet de weg naar het fonds al te vinden. Soms via financiële vangnetten waar ze al gebruik van maken of via de gemeente.’

Toch is dit nog niet genoeg volgens van Bohemen. ‘Er is nog een hele groep mensen in de verborgen armoede. Die weten ons niet te vinden, omdat ze het druk hebben met werk of ze schamen zich. Ze werken vaak wel, maar verdienen gewoon simpelweg niet genoeg om hun kinderen te laten sporten of cultuur te beleven.’

Online en offline

Om meer aandacht te vragen voor het fonds heeft de organisatie de handen ineen geslagen met ongeveer zeventig verenigingen in de regio van Alphen. Het jeugddeelnamefonds heeft toolkits en posters gestuurd die de verenigingen kunnen gebruiken. Daarnaast worden er online interviews gepubliceerd met voorzitters van verenigingen die zich al hebben aangesloten bij het fonds.

‘We zijn de afgelopen jaren er gewoon niet aan toegekomen om berichten op social media te plaatsen. Alle mensen die meewerken in de organisatie zijn vrijwilligers, dus we hebben allemaal nog een eigen baan ernaast. Dus we hadden niet de capaciteit om het bij te houden’, verklaart van Bohemen.

Bijdrage sport- en cultuuractiviteiten voor kinderen van vier tot achttien jaar

Al jarenlang betaalt het Alphense fonds een bijdrage aan sport- en cultuuractiviteiten voor kinderen van vier tot achttien jaar oud die leven in een gezin met een bijstandsuitkering, in de schuldsanering zitten of een laag gezinsinkomen hebben.

Kinderen uit Alphen aan den Rijn, Zwammerdam, Aarlanderveen, Boskoop, Benthuizen, Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk komen in aanmerking voor een bijdrage.

De bijdragen van het JDFA worden betaald dankzij een jaarlijkse bijdrage van de gemeente Alphen aan den Rijn en donaties. Het fonds betaalt ieder jaar een bijdrage van maximaal 225 euro per kind voor sportactiviteiten en 425 euro per kind voor cultuuractiviteiten. Voor zwemles gelden andere bijdragen.

Hoe kun je de bijdrage aanvragen?

Zelf een bijdrage aanvragen bij het JDFA is niet mogelijk. Alleen een tussenpersoon, zoals een docent, medewerker Serviceplein van de gemeente Alphen aan den Rijn, Participe, Tomindebuurt, wijkcontactpersoon of sportbuurtwerker kan online een aanvraag bij het JDFA indienen. Ouders en clubs kunnen dit niet zelf doen.

De tussenpersoon controleert of een gezin aan de voorwaarden voldoet en meldt vervolgens het kind aan. Als een JDFA-consulent een kind heeft goedgekeurd voor de bijdrage, dan moeten de ouders het kind binnen een maand aanmelden bij een club, vereniging of cultuurinstelling. De betaling wordt vervolgens geregeld door het JDFA.