Jeugdzorgaanbieder sleept gemeente Alphen aan den Rijn voor de rechter

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Go! voor Jeugd sleept de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem voor de rechter. Dit vanwege 'het niet nakomen van een betalingsverplichting van 1,5 miljoen euro'. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

Gemeente Kaag en Braassem heeft het bedrag wel al betaald, maar gemeente Alphen aan den Rijn nog niet. Dit omdat zij nog vragen heeft over de wachtlijsten en de overdracht van jeugdhulpdossiers, schrijft het Algemeen Dagblad. Maar het geduld van GO! voor jeugd is op: de zorgaanbieders hebben zelf rekeningen openstaan die ze nu niet kunnen betalen.

Go! voor Jeugd gaat daarom met een kort geding naar de rechter. Ondanks dat gemeente Kaag en Braassem het bedrag wel al betaald heeft, wordt zij ook aangeklaagd omdat zij volgens Go-woordvoerder Gerad Gerding in juridische zin wel aansprakelijk is.

Buiten het budget

Go! voor Jeugd, bestaande uit zes zorgaanbieders, was tussen 2018 en 2023 verantwoordelijk voor de jeugdzorg in Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem. Beide gemeenten stelden een budget beschikbaar waarvoor het consortium het werk moest doen. Dat was tot 2021, waarna de zorgaanbieders drie miljoen euro uit eigen zak hebben ingelegd. Het lukte niet om binnen de budgetten te blijven, met als gevolg 1,5 miljoen euro aan niet betaalde rekeningen. 

De gemeenten moeten sinds het beëindigen van de samenwerking zelf de zorg regelen. De samenwerking is beëindigd door een conflict over wachtlijsten.

Lees ook: Alphense huisartsen luiden noodklok: ‘Tekort aan ruimte wordt alleen maar groter’