Jongerenwoningen in voormalige kliniek: ‘Inschrijvingen stromen binnen’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Voordat er nieuwe sociale huurwoningen verschijnen op de voormalige locatie van GGZ Rivierduinen aan de Noorderkeerkring, komen er tijdelijk jongeren te wonen. Binnenkort nemen de eerste bewoners intrek in het complex, dat ruimte moet gaan bieden aan 126 jongeren.

De bewoners worden verdeeld over units. Iedereen heeft een eigen kamer en deelt gemeenschappelijke ruimtes, zoals een woonkamer, keuken en soms ook badkamer, met elkaar. Linda Salemink is één van de toekomstige bewoners. 'Omdat ik heel graag op mezelf wil wonen, omdat ik een eigen plekje wil, een eigen kamertje. En ik heb juist hiervoor gekozen omdat je met heel veel andere mensen bent, zodat het altijd gezellig en rumoerig is', zegt de 19-jarige Alphense.

Het is op de oververhitte huizenmarkt ook voor jongeren lastig om aan geschikte woonruimte te komen. Deze locatie biedt voor sommigen een oplossing, al is die tijdelijk. Bewoners kunnen er sowieso twee jaar wonen, daarna is het afwachten wanneer het gebouw gesloopt wordt. 'De inschrijvingen stromen echt binnen', zegt Charlotte Scholte van Villex, dat de verhuur van de tijdelijke jongerenwoningen verzorgt. 'Voornamelijk omdat het vrij betaalbare huisvesting is in Alphen aan den Rijn en omdat ze hier met leeftijdsgenoten kunnen wonen. Dat vinden ze heel leuk.'

Teamcaptains

Bewoners aan en rond de Noorderkeerkring krijgen er op korte termijn flink veel jonge buren bij. Villex zet vaste woonconsulenten en een huismeester in om te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Daarnaast fungeren sommige bewoners als teamcaptains. 'Dat is eigenlijk de huisoudste van de unit. Die is ervoor verantwoordelijk dat alles schoon en veilig blijft voor de bewoners', legt Scholte.

Met een contract legt Villex vast dat deze bewoners echt verantwoordelijk zijn voor de taken die ze toegediend krijgen. 'Ik heb ervoor gekozen omdat het huurkorting oplevert. En omdat het een soort stok achter de deur is, dat ik ook de afwas moet doen en alles moet opruimen. Ik ben nogal een sloddervos, nu moet ik het wel doen omdat ik het goede voorbeeld moet geven', besluit Salemink.