Gepubliceerd op 02 Oktober 2019 om 11.04 uur

Kaag en Braassem overweegt gemeentefusie, met Alphen aan den Rijn?

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad van Kaag en Braassem gaat in 2020 met elkaar in debat over een mogelijke gemeentefusie. Dat gebeurt op voorspraak van een meerderheid in de Kaag en Braassemse gemeenteraad.

Tien jaar geleden fuseerden de gemeenten Jacobswoude en Alkemade tot Kaag en Braassem. Anno 2019 zoekt Kaag en Braassem steeds vaker de samenwerking op met andere gemeenten, omdat het individueel te weinig slagkracht heeft. Zo is ICT uitbesteed aan Alphen aan den Rijn en werkt Kaag en Braassem met Alphen en Nieuwkoop in Rijnlandverband samen op het gebied van (jeugd)zorg, werk en inkomen.

In de komende maanden worden inwoners van Kaag en Braassem gepeild over hoe zij tegen een eventuele nieuwe herindeling aankijken. Die uitkomsten worden volgend jaar meegenomen in het politieke debat. Wanneer de gemeenteraad over een eventuele fusie vergadert, is nog niet bekend.

Fusie met Alphen?

Als Kaag en Braassem beslist om te willen fuseren, is Alphen aan den Rijn een reële kandidaat. Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) wil daar niet op vooruitlopen en onthoudt zich van commentaar.

De burgemeester van Nieuwkoop, Frans Buijserd (CDA), laat in een reactie weten dat Nieuwkoop niet openstaat voor een fusie met Kaag en Braassem.

advertentie
 
advertentie