Kennismaken met kwekersbranche tijdens de Boskoopse Open Kwekerijdag

Foto: Open Kwekerijdag

BOSKOOP – Elf kwekerijen in Boskoop openen op zaterdag 17 juni weer de deuren voor bezoekers tijdens de Open Kwekerijdag. Van 10.00 tot 17.00 uur is het mogelijk om een kijkje te nemen bij de verschillende bedrijven en zelfs rechtstreeks bij de kwekers planten te kopen.

Een van de deelnemende bedrijven is Boot en Dart Boomkwekerijen. Bij de kwekerij aan de Halve Raak is ook het centrale plein van deze dag te vinden, waar de dag officieel wordt geopend door televisiepresentator Lodewijk Hoekstra. Er zijn allerlei standjes aanwezig. Ook is er aan de kinderen gedacht, zo is er bijvoorbeeld een springkussen aanwezig en is er een speurtocht gemaakt. De muzikale noot wordt verzorgd door Harmonie Excelsior.

Nieuw deze keer is het carrièreplein van BoskoopWerkt, waar opleidingsmogelijkheden en vacatures van de branche worden getoond. 'Het werk op een kwekerij biedt voor ieder wat wils', aldus organisatrice Bianca de Jong. Ook is het nu mogelijk om de verschillende boomkwekerijen, naast te voet of met de fiets, te bekijken vanaf een boot die tussen de kwekerijen door vaart. 

Kijkje in de keuken

De Open Kwekerijdag geeft bezoekers een kijkje in de keuken als het gaat om het kweken van planten. ‘Het gehele proces van het kweken en alles wat daarbij komt kijken voorafgaand aan de verkoop, is te zien’, laat De Jong weten. ‘Het unieke is dat ook andere kwekers uit allerlei windstreken een kijkje bij hun collega's en concurrenten komen nemen. Mensen die niet iets met de branche hebben, weten vaak niet hoe veelzijdig het werk op een kwekerij is; op deze manier willen wij mensen kennis laten maken met deze, toch wel typische Boskoopse, branche.’