Keti Koti voortaan in Alphen verankerd

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Vanaf nu is Keti Koti, het verbreken van de ketenen, verankerd in Alphen aan den Rijn als jaarlijkse herdenking aan het slavernijverleden van Nederland. Tegelijkertijd wordt de afschaffing van de slavernij ook op feestelijke wijze gevierd. Op verzoek van de gemeenteraad wordt Keti Koti vanaf volgend jaar in samenspraak met betrokkenen, nazaten, Participe en de Stichting voor Inclusie en Discriminatiebestrijding (iDb) vormgegeven.

De gemeenteraad heeft donderdag 29 juni een motie aangenomen van GroenLinks, SP, D66, Lokaal Belang Alphen, RijnGouweLokaal, ChristenUnie en de PvdA. De partijen vroegen het college van B&W te zoeken naar budget voor de organisatie van Keti Koti. Daarnaast vragen ze om concrete voorstellen voor een de herdenking en viering in 2024. 

Wethouder Gert van den Ham (D66) had tijdens de bespreking van de motie al toegezegd dat hij de motie zou willen overnemen. Toch besloten de indieners de motie in stemming te brengen om een extra sterk signaal af te geven aan met name Surinaamse en Caribische Nederlanders die in de gemeente Alphen aan den Rijn wonen.

René Driesen van GroenLinks over de motie: