Gepubliceerd op 16 April 2019 om 13.34 uur

Kleurenpracht in de Brongaard, fruitbomen staan in bloei

ALPHEN AAN DEN RIJN - In het noordoostelijke puntje van Alphen aan den Rijn ligt een bijzonder stukje natuur: de Brongaard. Een hoogstamboomgaard met oude fruitrassen die wordt onderhouden door vrijwilligers.

Ongeveer acht jaar geleden zijn de bomen geplant door de gemeente Alphen aan den Rijn. Er staan appel-, peren-, pruimen-, walnoot- en pecannootbomen. Een tiental vrijwilligers onderhoudt de boomgaard. 'De een is goed in snoeien, de ander maait liever of schoffelt graag', zegt Mila Binnekamp, een van de vrijwilligers. 'Samen onderhouden we de Brongaard en waar nodig kunnen we altijd rekenen op hulp van de gemeente.'

Het zachtere voorjaarsweer zorgt voor een piekmoment in de boomgaard op de kruising van het Windepad en de Ridderbuurt. Nog geen fruit aan de bomen, maar wel enorme trossen fruitbloesem. Het is een komen en gaan van allerlei insecten die zich massaal storten op de duizenden kleine bloemetjes.

'Minimale opbrengst'

Bij de aanleg van de boomgaard had de groep vrijwilligers ideeën voor de verwerking van de oogst. Zo was er het plan om sap van het fruit te maken. De opbrengst ervan zou dan gebruikt worden om nieuw gereedschap aan te schaffen en een deel van de oogst zou gedoneerd worden aan de voedselbank.

Dat idee blijkt echter onhaalbaar. 'Doordat het fruit, vaak al voordat het rijp is, door passanten met stokken uit de bomen wordt geslagen, hebben wijzelf een minimale opbrengst', zegt Binnekamp. 'Jammer, maar gelukkig houden we nog steeds plezier in het werken op een van de mooiste plekjes van Alphen aan den Rijn.'

Mila Binnekamp (foto: Studio Alphen)

Fruitbomen in de Brongaard (foto: Studio Alphen)

Bloesem in de fruitbomen (foto: Studio Alphen)
advertentie
.
advertentie