KNMI waarschuwt voor storm: windstoten van 110 kilometer per uur

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het kan dinsdagavond flink onstuimig worden in de regio, want er is storm op komst. Langs de kust worden windstoten verwacht die kunnen oplopen tot 110 kilometer per uur. Het KNMI waarschuwt voor de zware wind.

Het weerinstituut heeft code geel afgegeven voor een groot deel van het land in verband met de eerste storm van 2024. De weerwaarschuwing geldt in heel Zuid-Holland, maar ook in Noord-Holland, Friesland, Groningen, Utrecht, Flevoland, Drenthe en Overijssel.

De waarschuwing geldt van 20.00 uur tot 04.00 uur. Het gaat om de eerste storm van het nieuwe jaar. Eind december was er nog storm Pia, die her en der voor veel schade zorgde.

Kans op ongelukken

Bij zware windstoten kun je op straat of in het verkeer hinder ondervinden, meldt het KNMI. Zo is er kans op ongelukken door het afbreken van boomtakken en rondvliegende voorwerpen, zoals dakpannen.

In het verkeer is het vooral opletten geblazen voor fietsers, vrachtwagens en auto's met caravans of aanhangers. Het advies is om langzamer te rijden en meer afstand te houden tot andere weggebruikers.

Storm Henk

De aankomende storm heeft de naam Henk gekregen. Dat is een van de namen die het publiek bij het KNMI had voorgesteld tijdens een open dag in 2022. Henk is niet naar iemand in het bijzonder genoemd.

De vorige storm, Gerrit, was genoemd naar weerman Gerrit Hiemstra. Die nam onlangs afscheid bij de NOS. Deze storm trof vooral het Verenigd Koninkrijk.