Komst nieuw winkelcentrum Boskoop niet zeker

BOSKOOP - Leyten, de projectontwikkelaar van het nieuwe centrum in Boskoop, moet aantonen wat de regionale behoefte van het nieuwe dorpshart is en hoe de leegstand van winkelruimten wordt aangepakt. Alleen dan gaan de plannen voor het nieuwe winkelgebied door.

Eind 2013 sloot de gemeenteraad in Boskoop een deal met Leyten en Ahold. Albert Heijn vindt dat ze nu in een te klein pand (1250 vierkante meter) zit en wil uitbreiden naar 1400 vierkante meter. Dat moet gebeuren in een nieuwbouwcomplex een paar honderd meter verderop ter hoogte van de Boomgaard. In het nieuwe gebouw komt niet alleen een Albert Heijn, maar wordt ook nog 850 vierkante meter aan winkelruimte gebouwd. Boven de winkels komen woningen.

Weerstand

In Boskoop is er veel weerstand tegen de plannen. Vooral de winkeliers zijn tegen, maar ook de Alphense politiek fronst de wenkbrauwen. Alphen aan den Rijn is in 2014 gefuseerd met Boskoop en neemt alle contracten over. Dus Alphen is verplicht de overeenkomsten die door Boskoop gesloten zijn uit te voeren. Als we daar al onderuit zouden willen komen, kan dat niet zonder consequenties, aldus wethouder Gerard van As.

Op dit moment ziet de gemeente Alphen geen aanleiding om de stekker uit het plan te trekken, werd donderdagavond duidelijk tijdens de rondetafelvergadering van de gemeenteraad. Tot nu toe heeft Leyten aan alle aanvullende eisen en voorwaarden voldaan die door de gemeente Boskoop had gesteld, lichtte een ambtenaar van de gemeente toe. De stekker eruit trekken, zou inhouden dat Alphen een forse claim aan haar broek krijgt. Daarnaast heeft Ahold aangekondigd dat de Albert Heijn-vestiging in Boskoop zal vertrekken als de plannen niet door gaan.

Toch is het nog allerminst zeker dat de plannen door gaan. Het bestemmingsplan zal moeten worden aangepast en daarvoor heeft Leyten nog niet alle vragen beantwoord. Onder andere de regionale behoefte en de aanpak van leegstand moet worden onderbouwd: voorwaarden die onder meer de provincie Zuid-Holland voor nieuwbouw stelt. Doet Leyten dat niet of onvoldoende, zegt de gemeente Alphen geen verantwoord advies te kunnen geven voor het opstellen van het bestemmingsplan. Dan zal het bestemmingsplan niet worden aangepast en kan het nieuwbouwproject, vermoedelijk na de nodige juridische bezwaarprocedures, niet door gaan.

Aanbod uitbreiden op huidige plek afgeslagen

In het te verlaten pand van Albert Heijn zal de bibliotheek voor de komende tien jaar 780 van de 1250 vierkante meter huren. Wij hebben geeist dat er een trekker moet komen op de plek van de huidige Albert Heijn. De bieb is dat niet en bovendien is er voor 470 vierkante meter nog geen invulling, meldt Juriaan Lammerts, die de Boskoopse winkeliers vertegenwoordigt. Hij riep een half jaar geleden al op dat de plannen voor Centrum-Zuid Boskoop moeten worden herzien.

Albert Heijn zegt dat haar huidige winkel te klein is. Naast de huidige Albert Heijn heb je de Passage zitten. Daar zitten zes ondernemers. Zij hebben aangegeven dat Albert Heijn hun winkelruimte mag krijgen om uit te breiden. Dan komt Albert Heijn alsnog op die 1400 vierkante meter en je voorkomt leegstand. Maar dat wil Albert Heijn niet, aldus Lammerts. De gemeente zegt wel toe dat onderzocht gaat worden of verplaatsen van de potentiele Albert Heijn mogelijk is bij onvoldoende animo voor de leegstaande panden.

In Boskoop wordt al heel lang gesproken over een nieuw winkelgebied. Het eerste plan dateert uit 2009. Toen was het voorstel dat er 3500 vierkante meter aan winkelruimte zou worden gebouwd met een ondergrondse parkeergarage. Dat plan werd afgeschoten toen Albert Heijn zich terug trok. Het voorstel was toen financieel onhaalbaar.