Komt er een nachtbus tussen Alphen aan den Rijn en Leiden?

Foto: Jeron Groeneveld

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De politieke partijen Nieuw Elan (Alphen aan den Rijn), DURF (Katwijk) en D66 (Teylingen) willen onderzoeken of er ook 's nachts bussen kunnen rijden vanuit Leiden richting Alphen aan den Rijn en de Bollenstreek. Nu rijden er na 00.30 uur geen bussen meer vanaf Leiden Centraal naar de drie gemeenten. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn gaat gevraagd worden door Nieuw Elan om in te stemmen met dit voorstel.

'Het voordeel van een nachtelijk vervoersnetwerk is dat wij daarmee onze regio kunnen laten aansluiten op de OV-netwerken van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam', schrijven de drie partijen aan de gemeenteraden van Alphen aan den Rijn, Katwijk en Teylingen. 'Het zorgt er tevens voor dat het OV-gebruik gestimuleerd wordt en daarmee de bereikbaarheid van Holland Rijnland wordt vergroot. Dit is niet enkel belangrijk in de 24-uurseconomie, maar ook voor stedelijke recreatie.'

Motie

Deze maand werd in Teylingen al een motie aangenomen om het gesprek met de regio aan te gaan. Uit die gesprekken moet blijken of de regiogemeenten positief staan tegenover nachtelijk openbaar vervoer. Teylingen pleit voor een pilot met een nachtbus die één of twee keer rijdt in het weekend.

Alphen is 's nachts matig bereikbaar met het openbaar vervoer. Het treinstation van Alphen aan den Rijn is niet aangesloten op het nachtnet. Alphenaren moeten na een avond stappen per trein of bus op Schiphol zien te komen, om met de Q-liner naar Alphen aan den Rijn te rijden.