Koster en Pluim Nederlands kampioen atletiek, brons Verkade

Foto: Bjorn Parée

BOSKOOP/ALPHEN AAN DEN RIJN - Op de Nederlandse kampioenschappen atletiek heeft Maureen Koster zondag de nationale titel veroverd op de 1500 meter. 4.12,32 was ruimvoldoende om voor de vierde keer in haar loopbaan het goud te veroveren op deze afstand.

'Ik heb de 5000 meter voor dit weekend ingeruild voor de 1500 meter. Het is fijn om het goud weer te hebben voordat ik terugkeer naar de bergen om mij voor te bereiden op de WK', tekende Koster na afloop van haar winnende race op. In 2019 won ze voor het laatst goud op de mijl.

Persoonlijk record vermorzeld

Deze zomer richt Maureen Koster, deelneemster aan de Olympische Spelen in 2016, zich op de vijf kilometer. De 29-jarige Boskoopse start in juli op de wereldkampioenschappen in Eugene (Verenigde Staten) en een maand later is ze te bewonderen op de Europese kampioenschappen in München (Duitsland).

Onder leiding van haar nieuwe coach Grete Koens verpulverde de nummer drie van de EK indoor in 2015 haar persoonlijke record dit kalenderjaar. Haar oude persoonlijke toptijd van 15.07,20 is aangescherpt tot 15.00,64; een fractie boven de magische vijftien minuten-grens.

Negen keer Nederlands kampioen

Femke Pluim (28) heeft haar negende nationale titel bijgeschreven tijdens de NK in Apeldoorn. Springen over 4,15 meter was toereikend voor de gouden medaille, maar uiteindelijk vloog de polsstokhoogspringster van het Alphense AAV '36 over 4,25 meter heen. 'Heel blij om weer terug te zijn op de NK, met een lijf van prima porselein en de allerliefste mensen die me door dik en dun hebben gesteund aan de zijlijn', verklaarde Pluim na afloop, refererend aan een handvol jaren vol blessureleed die de olympiër van 2016 achter de rug heeft.

De grootste verrassing kwam van Sietze Verkade. Bij het speerwerpen kwam de 19-jarige Alphense tot 49,67 meter. Dat is niet alleen een stuk verder dan haar oude persoonlijke record (47,16), maar ook goed voor de bronzen medaille. Leeftijds- en plaatsgenoot Twan van Rijn eindigde op de meerkamp op plek zes.

Geen medaille Leonie van Vliet

Leonie van Vliet (29) is respectievelijk zesde en vijfde geworden dit NK. De tandarts uit Alphen aan den Rijn, die vorig jaar zomer als reserveloopster van het estafetteteam mee mocht naar de Olympische Spelen, klokte 11,52 op de 100 meter (zesde tijd; 0,23 achter winnares Dafne Schippers) en 23,47 (vijfde tijd; 0,73 achter winnares Lieke Klaver).

Lees ook: Maureen Koster wint eerste drie wedstrijden nieuw seizoen: 'Heb plezier teruggevonden'