Gepubliceerd op 02 Augustus 2019 om 14.35 uur

Kraanbedrijf Peinemann betaalt 175.000 euro vanwege ongeluk Koningin Julianabrug

ALPHEN AAN DEN RIJN - Kraanbedrijf Peinemann betaalt een bedrag van 175.000 euro in verband met het ongeluk met de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn, op 3 augustus 2015. Het bedrijf aanvaardt daarmee het transactievoorstel van het Openbaar Ministerie (OM).

Peinemann was in 2015 verantwoordelijk voor de aansturing van de hijswerkzaamheden bij de brug. Het OM vindt dat het bedrijf destijds de Arbeidsomstandighedenwet heeft overtreden. Bij het ongeluk vielen twee hijskranen, die op pontons in de Oude Rijn stonden, om. Samen met het brugdek vielen de hijskranen op woningen en bedrijven in de Hooftstraat. 

Uit onderzoek van de Inspectie SZW stelt het OM onder meer vast dat het kraanbedrijf heeft gewerkt zonder (gedetailleerde) stabiliteitsberekeningen en zonder ballastplannen. Daarnaast heeft het bedrijf de risico's van een zogeheten tandemhijs met twee kranen vanaf twee afzonderlijke pontons niet geïnventariseerd, en heeft Peinemann tegen de fabrieksinstructies van beide mobiele kranen in gewerkt. 'Er is geen sprake van verdenking van natuurlijke personen', meldt het OM.

Verantwoordelijkheid genomen

Het OM is van mening dat het kraanbedrijf direct na het ongeluk verantwoordelijkheid heeft genomen. 'Het heeft bijgedragen aan een steunfonds voor de getroffenen en meegewerkt aan alle onderzoeken. Het heeft ook zelf een intern onderzoek laten instellen en op basis daarvan structurele maatregelen getroffen die herhaling moeten voorkomen', meldt het OM.

'De verzekeraars van betrokken partijen hebben overeenkomsten gesloten waarbij de hoogte van de schade is vastgesteld en betaald. Daarnaast heeft Peinemann in enkele gevallen nog andere kostenposten vergoed aan gedupeerden.'

Het betalen van 175.000 euro vindt het OM afdoende, daardoor wordt de zaak niet voor de rechter gebracht. 'Als het bedrijf zou zijn gedagvaard, zou het OM op de rechtszitting eenzelfde eis hebben uitgesproken.'


De mobiele kranen van kraanbedrijf Peinemann (foto: Ron Hoenson/Holland-Pictures.com)
 
advertentie
.
advertentie