Zaken zijn Zaken: ‘Kracht Alphense werknemers onderschat’

v.l.n.r. Tino Meijn, Pim Perquin, Dick Feddes, Bas de Lange en Hilda Nieuwenhuizen Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphense ondernemers onderschatten de capaciteiten van hun medewerkers. Door meer regelruimte en flexibiliteit toe te laten kunnen medewerkers zich beter en duurzamer ontwikkelen en kunnen bedrijven meer omzet, minder kosten en hogere productiviteit realiseren. Dat zeggen ondernemers in het radioprogramma Zaken zijn Zaken van zondag 5 november.

Duurzame kans

In de uitzending bespreken Bas de Lange (Marcenbas), Hilda Nieuwenhuizen (Good to Care) en Dick Feddes (Teekens Karstens) de ontwikkelingen op de lokale arbeidsmarkt met als speciaal thema de duurzame inzetbaarheid van mensen. Bij duurzame inzetbaarheid gaat het om blijvend werken, dus dat medewerkers lang en tevreden hun werk kunnen doen.

Als je duurzame inzetbaarheid goed organiseert is op bedrijfseconomisch gebied het verzuim lager, is de productiviteit hoger en zijn de kosten lager. Op sociaal gebied heeft een werkgever meer tevreden medewerkers en echte ambassadeurs die klanten goed te woord staan.

Kracht benutten

Het lijkt steeds moeilijker om het juiste personeel te vinden, omdat werkgevers nog te vaak het allerbeste personeel willen hebben dat aan alle eisen voldoet. Dat is niet verstandig, want dat gaat niet lukken volgens de experts.

Hilda Nieuwenhuizen: 'Beter is om de kracht te benutten van mensen die je al hebt en ze bijvoorbeeld om- of bij te scholen. Er zit meer in mensen dan alleen datgene wat ze iedere dag in hun werk doen.'

Bas de Lange: 'In elk beroep moet je je blijven ontwikkelen. Dat is voor sommige beroepen beter geregeld dan voor andere beroepen. Zo vinden we het logisch dat een advocaat bijschoolt, maar voor een stratenmaker is dat niet goed geregeld. Toch moeten werkgevers dat doen als zij streven naar duurzame inzetbaarheid.'

Nieuwe generatie

De Lange: 'Er is veel veranderd in wat mensen belangrijk vinden in hun werk. Mensen willen meer regelruimte en flexibiliteit. Bijvoorbeeld om thuis te mogen werken als je dat zelf wilt. 

Vooral jongeren hebben hier behoefte aan, maar werkgevers zijn vaak nog te terughoudend en het is ook niet altijd mogelijk. Je mag van medewerkers terug verwachten dat ze er wel iets voor teruggeven, dus gewoon hard werken en hun verantwoordelijkheid nemen. Belangrijk is om daarover met elkaar in gesprek te gaan.'

Dick Feddes: 'Soms helpt het ook om als werkgever duidelijkheid te geven, dus wat de kaders en de gedragsregels zijn. Daar hebben mensen gewoon behoefte aan, zodat ze daarbinnen vrij kunnen bewegen.'

Over de veranderende kijk van jongeren op werk spreekt Feddes uit ervaring: 'Jongeren die bij ons kantoor komen werken, hebben vaak eerder naar de mogelijkheden om zich te ontwikkelen en te ontspannen gekeken dan naar het bedrijf of de specifieke functie. Zij willen zich identificeren met hun werk en een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren.'

DGA-gedrag in Alphen

In Alphen komt nog te vaak DGA-gedrag richting medewerkers voor. Hiermee doelen de experts op werkgevers met wat narcistische trekken die keihard werken en dat ook van hun personeel verwachten.

Omdat dit gedrag vaker voorkomt in het Midden- en Kleinbedrijf en omdat Alphen vooral uit MKB-ondernemers bestaat, komt dat gedrag hier logischerwijs ook vaker voor. Dat is niet motiverend voor personeel en de ondernemers laten hier kansen liggen om het volledige potentieel van hun medewerkers te benutten.

Zaken zijn Zaken is het regionale zakelijke radioprogramma. In het programma bespreken lokale ondernemers elke maand actuele onderwerpen op het gebied van groei, vestigingsklimaat, duurzaamheid en personeel. Ondernemersverenigingen, organisaties die de lokale economie stimuleren en inhoudelijke experts ondersteunen het programma met hun kennis en netwerk. Het programma is elke eerste zondag van de maand live te beluisteren en later via uitzending gemist of de podcast.