Kwakveen host, lacht en zuipt met carnaval: ‘Het zit in je bloed’

Foto: Omroep West

BOSKOOP - Bajesklanten in oranje overalls, de paus in een paarse toga en schaars geklede, roze gekleurde bouwvaksters. Je kunt ze zomaar tegen het lijf lopen tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht in Boskoop, oftewel Kwakveen. Duizenden feestvierders hebben alles uit de kledingkast getrokken om zich van hun creatiefste kant aan het hele dorp te laten zien.

Op straat staan talloze toeschouwers vol spanning te wachten tot de optocht begint. Dieren, superhelden en verdwaalde beroemdheden vliegen je om de oren. Van een levensgrote eenhoorn tot Pikachu uit Pokémon. Van de rode Power Ranger tot Supergirl. En van Barry Badpak tot Max Verstappen.

Gelet op de outfits is alcohol ook een uiterst geliefd thema. T-shirts en truien zijn bedrukt of beschreven met ludieke teksten als 'dom kijken, bier drinken', 'I love beer', 'la-laa-ladderzat' en 'pro baco'. Eén dame is zelfs uitgedost als zelfbenoemd 'wijnkonijn'.

Hossen in alle hevigheid

Om 14.02 uur is het zover. Onder aangename weersomstandigheden - 12 graden, droog en weinig tot geen wind - komt de prinsenwagen als eerste carnavalskar over de hefbrug. Vooropgegaan door de Baggerbeugels, het hofkapel van carnavalsvereniging De Krooshappers.

Confetti wordt de lucht in geknald. Op de prinsenkar is dat het startsein om in alle hevigheid te gaan hossen, terwijl uit de speakers het geluid van caranavalskraker 'De Toreador' schalt. Voorop zwaait hofdame Maybel Boere (25) zich een ongeluk, als ware zij de koningin zelve.

Hofdame Maybel Boere tussen de prinsenbroers Tom en MIke Verlaan Foto: Omroep West

'Maybel werd even emotioneel toen we de brug afkwamen', verklapt prins Tom Verlaan (29), die samen met zijn jongere broer Mike (24) tot 'Prins Dubbel' is omgedoopt. 'Ik was mijn lens kwijt', verklaart Maybel haar betraande ogen.

Toch moet de hofdame toegeven dat ze het behoorlijk overweldigend vond. 'Ik ben hartstikke dankbaar dat ik hier mag staan. En met deze twee mannen, het had niet beter gekund', zegt ze, doelend op de broers Verlaan, die haar de hele optocht flankeren.

Schaamstreek ontharen

Dat het een emotioneel moment is, beamen Tom en Mike volmondig. 'Het is bijna onwerkelijk wat er door je heen gaat', verwoordt Mike zijn gevoel. 'Je hebt vooraf een idee, maar dit is boven verwachting.' Tom knikt en vult aan: 'Iedereen kijkt naar je. Dan krijg je een klein beetje het idee dat ze voor jou zijn gekomen.'

Weg met de waterlanders, het is tijd voor grappen en grollen. De omroepster kondigt het volgende karretje, met de naam 'Clinique grenzeloos verbouwen', luidkeels aan. 'Deze dames geven twintig procent korting om je schaamstreek te ontharen', roept ze zonder gêne.

Dames van 'Clinique grenzeloos verbouwen' Foto: Omroep West

Met opgespoten lippen en opgepompte borsten ontvangt het groepje vrouwen een patiënt genaamd Nick op een ziekenhuisbed. Ze leggen een deken over hem heen, om vervolgens zogenaamd zijn anus te bleken. 'Zo, die heeft weer een mooie witte ster', grapt de omroepster.

Tussen de toeschouwers duikt ineens Gaston Starreveld van de Nationale Postcode Loterij op. Althans, zo doet de man zich voor. Met het karakteristieke 'Goooeeedemiddag...' tikt hij mensen op de schouder. Inclusief een cheque met de hoofdprijs van 100.000 euro en een bosje bloemen.

'Dat heeft mijn dochter bedacht'

Al snel blijkt het om een grap te gaan, want bij de postcode 2771 ontbreken twee letters. Meteen wordt 'Gaston' ontmaskerd. 'Ik ben zijn tweelingbroer Kees', zegt hij grijnzend. Hij blijkt eigenlijk Hans de Frankrijker te heten en intussen drie jaar in Boskoop te wonen.

Zijn 'slachtoffers' gaan gretig met hem op de foto. Hoe de 69-jarige Hans op het idee is gekomen om als Gaston verkleed te gaan? 'Dat heeft mijn dochter bedacht.' De rode jas met herkenbare opdruk is ook door haar gemaakt, voegt de man eraan toe.

Grappende kinderen tijdens carnaval in Boskoop Foto: Omroep West

In het kielzog van de voormalig Hazerswoude-Rijndijker legt zijn vrouw Ria (67) alles vast op een videocamera. 'Wij zijn zelf ooit prins en prinses geweest', verklaart Hans hun liefde voor het Boskoopse carnavalsfeest. In hun trouwjaar 1981, vult zijn vrouw hem aan. 'Het zit in je bloed, al van kinds af aan', reageert Ria op haar beurt.

Terug bij de hefbrug heeft een verkeersregelaar het druk met fietsers aanspreken. 'Afstappen!', brult hij naar mensen die richting de optocht fietsen. Met harde stem sommeert hij iemand op een kar om te bukken. Met succes, want het scheelt niet veel of de jongen stoot zijn hoofd tegen een balk aan de brug.

Het grote brein

Dan is het de beurt aan een hoge kar in Toy Story-thema. De als cowboy Woody verklede bouwers wijzen allemaal naar Sjoerd Hooftman (24). 'Hij is het grote brein', wordt stellig beweerd. Sjoerd stelt zich bescheiden op en houdt vol dat ze het met z'n allen hebben gedaan.

'We proberen altijd wel iets met Disney te doen', legt hij uit hoe zijn groep van scoutingvereniging De Schouw op Toy Story is gekomen. Die animatiefilm is overigens een productie van gewezen Disney-concurrent Pixar, maar dat mag de pret niet drukken.

De hoge Toy Story-kar komt aanrijden Foto: Omroep West

Vier maanden hebben Sjoerd en zijn kompanen aan het kunstwerk gesleuteld. Het uitzicht van boven op de kar blijkt ronduit indrukwekkend, met een lange rij mensen die tot in de verte genieten van de optocht. 'Als je daar staat, geeft het een gevoel van euforie. Echt kicken.'

Zodra hij de muziek aanzet, wordt er gesprongen en begint de kar te schudden. Hoog tijd om weer naar beneden te gaan. Of beter gezegd: naar een ander figuurlijk hoogtepunt. Want op de tweede verdieping van een oud kantoorpand woont de 83-jarige Anneke Vermeulen.

'Meedoen is nóg leuker'

Ze heeft de ramen wijd opengezet, zodat ze de stoet met karren en kijkers van dichtbij kan aanschouwen. Haar zus en zwager uit Zoetermeer zijn er speciaal voor op visite gekomen. 'Dit is een waanzinnig mooi uitzicht', zegt zwager John de Ronde (72).

'Meedoen is nóg leuker', meent Anneke. Zij kan het weten, want de geboren en getogen Boskoopse is ervaringsdeskundige. 'Ik heb heel veel carnaval gevierd. Tot vier jaar terug deed ik nog mee, maar dat is nu te vermoeiend voor mij.'

Een geliefde plek voor groepsfoto's: de Boskoopse hefbrug Foto: Omroep West

Desondanks is de vrolijkheid van haar gezicht af te lezen. Zoals dat vrijwel voor iedereen geldt die op een kar of aan de kant staat. Ook twee meisjes van 6 jaar uit Utrecht (alias Leemput) vermaken zich opperbest. Vesper is in het groen gekleed als prinses Anna uit de tekenfilm Frozen, Mia draagt de roze jurk van Doornroosje.

Welke kar zij de mooiste vinden? 'Die van de boeven', vindt Vesper. Ze refereert aan een rijtuig in geel-zwart gestreepte kleuren, bekend van de Daltons uit Lucky Luke. 'Deze is nóg mooier', beoordeelt Mia een langsrijdende kar met pinguïns erop. Vesper: 'Ik wou dat ik op de Barbie-kar zat.'

Lege blikjes bier

Iets meer dan twee uur later zit de optocht erop. Langzaam loopt de weg leeg. Op straat liggen lege blikjes Bacardi en bier, confetti en slingers. Maar voor velen moet het échte feest nog beginnen.

En dan? 'Daarna vallen we in een zwart gat', besluit hofdame Maybel met een veelzeggende grijns.

Lees ook: Flamboyante outfits tot kunst verheven: Chris zette carnaval in Boskoop op de kaart