Nieuwe poging verplaatsen te bouwen dorpshuis Zwammerdam mislukt

ZWAMMERDAM - Het nieuw te bouwen dorpshuis (multifunctionele accommodatie - MFA) in Zwammerdam wordt definitief gebouwd aan de Spoorlaan. Ondanks dat de gemeenteraad donderdagavond alleen had moeten vergaderen over het beschikbaar stellen van 1 miljoen euro om de locatie duurzaam te bouwen, probeerden tegenstanders het plan te blokkeren.

Een groep Dammenaren vindt de Buitendorpstraat, waar het huidige dorpshuis De Zwanenburcht gevestigd zit, een betere locatie. De beoogde locatie aan de Spoorlaan - bij de voetbalvereniging - zit te dicht bij de begraafplaats, is te ver weg voor ouderen en de drukke Steekterweg moet overgestoken worden. Deelnemers aan een zelf georganiseerde enquete zeggen liever een MFA aan de Buitendorpstraat te willen, al zijn er veel twijfels over de kwaliteit van de enquete.

Plannen gaan door

De gemeenteraad gaat de huidige plannen niet tegenhouden, werd donderdagavond duidelijk. De locatie is in een eerder stadium bepaald door de gemeenteraad en de raadsleden wijken daar niet van af. Ook zal een ruime meerderheid instemmen met het beschikbaar stellen van 1 miljoen euro extra om het gebouw energieneutraal te laten draaien.

Zorginstelling Ipse de Bruggen biedt aan om mensen die moeilijk te been zijn te vervoeren naar het dorpshuis. Soos 55+ komt twee keer per week bijeen. De busjes van Ipse de Bruggen halen mensen thuis op en brengen ze ook weer terug. De Steekterweg wordt gereconstrueerd. Er komen veilige oversteekplaatsen, het kruispunt wordt overzichtelijker en er komen meer parkeerplaatsen.

Hogedruk gasleiding

Het enige probleem dat zich nog voor kan doen is de nabijgelegen hogedruk gasleiding. Het dorpshuis komt binnen een straal van 200 meter te liggen. Dan zijn er extra maatregelen nodig voor mensen die niet zelfredzaam zijn, zoals peuters, of aan de gasleiding zelf. Wat die maatregelen exact zijn, wordt binnenkort duidelijk.

'Die gasleiding is totaal niet gevaarlijk en ligt er al tientallen jaren. Maar we houden altijd rekening met het onmogelijke. Dus stel dat die leiding ontploft? Volgens de berekeningen is er dan een risicogebied dat groter is dan heel Zwammerdam. We vinden de risico's acceptabel omdat er een hele kleine kans is dat iets gebeurt', aldus wethouder Kees van Velzen (CDA).