Landelijke ophokplicht voor pluimvee van kracht, ook Avifauna neemt maatregelen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Sinds dinsdagmiddag geldt er een landelijke ophokplicht voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de maatregel ingesteld na de vondst van vogelgriep bij een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde (Flevoland).

Het gaat om hoogpathogene vogelgriep (H5) die is vastgesteld bij leghennen. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte van de vogels leiden. Om de verspreiding van het virus te voorkomen, worden ongeveer 36.000 dieren geruimd bij het bedrijf in Zeewolde. In het noorden van Nederland is daarnaast een toename van het aantal gevonden dode wilde vogels vastgesteld, en in Duitsland zijn besmette wilde vogels aangetroffen.

De ophokplicht heeft ook betrekking op Avifauna in Alphen aan den Rijn. 'Het is niet de eerste keer dat dit wordt ingesteld, dus we hebben er al ervaring mee. Maar het is toch weer jammer', zegt een woordvoerder van het vogelpark. 'Sommige vogels die vrij rondlopen, zoals pauwen, gaan naar hun binnenverblijf. Daarnaast gaat de Cuba-volière in het park dicht voor bezoekers, daar kun je niet meer doorheen wandelen.'

Lees ook: Verdwaalde ara’s weer terug in Avifauna: ‘Het gaat goed met ze’