Langverwachte renovatie winkelcentrum De Ridderhof gaat er nu echt komen

Foto: SUM Architecten
Foto: SUM Architecten

ALPHEN AAN DEN RIJN - De langgekoesterde wens om winkelcentrum De Ridderhof een flinke make-over te geven komt nu toch echt uit. Alle eigenaren van het winkelcentrum hebben donderdag een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de herontwikkeling en renovatie van het gebied. Als alles zonder problemen verloopt, kan eind 2022 of begin 2023 worden begonnen met de uitvoering van het project.

Het complete winkelcentrum wordt gemoderniseerd, de winkelpassages worden lichter en hoger, winkelpuien worden vernieuwd en de kenmerkende tentconstructie op het dak van het winkelcentrum gaat verdwijnen. Verder wordt De Ridderhof compacter. In totaal verdwijnt zo'n 2.000 vierkante meter winkelruimte. De vleugel waar nu supermarkt Albert Heijn in gevestigd is, wordt ingekort. Op die plek moet in de toekomst een appartementencomplex verrijzen, met naar verwachting zo'n zestig woningen.

Tijdens de ingrijpende transformatie van het winkelcentrum, blijft De Ridderhof gewoon geopend voor winkelend publiek. 'Het winkelcentrum blijft functioneren en de winkels blijven bereikbaar', legt Eric Wilderbeek namens de Verenging van Eigenaren uit. 'Dat vraagt veel planning en fasering.' Die worden in de aankomende tijd verder uitgewerkt. Dan moet ook duidelijk zijn hoe lang het gaat duren voordat het vernieuwde winkelcentrum klaar is.

2,1 miljoen euro voor openbare ruimte

De Vereniging van Eigenaren in het winkelcentrum, Hoogvliet Beheer en grooteigenaar Cairn Real Estate hebben samen met AT Capital het plan voor de vernieuwing van De Ridderhof gemaakt. De eigenaren investeren gezamenlijk een bedrag van 36 miljoen euro in de renovatie van het winkelcentrum en het bouwen van woningen op de plek waar nu onder meer Albert Heijn gevestigd is.

Het college van burgemeester en wethouders gaat aan de gemeenteraad voorstellen om 2,1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de herinrichting van de openbare ruimte. 'Dit betekent onder andere een herinrichting van het Carmenplein, Aïdaplein en de parkeergarage onder De Ridderhof, zodat er één geheel ontstaat', zegt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan). Parkeren blijft ook na de renovatie gratis rond en onder het winkelcentrum.